Iisrael lubab välismaalastel Gazast lahkuda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gaza sektoris äärmusliku islamiliikumise Hamasi vastu sõjategevust alustanud Iisrael avas ühe piiriületuspunkti sadadele välismaalastele suletud tsoonist lahkumiseks, mis võib olla märk ettevalmistustest suuremaks pealetungiks.


Reutersi andmetel elab seal ligi pool tuhat välismaalast, kes on abielus kohalike palestiinlastega või nende järeltulijad. Iisraeli ametniku sõnul on nende seas nii USA, Venemaa, Türgi kui ka Moldova kodanikke.

Venemaalt saadeti sealse meedia teatel täna venelastele ja teistele SRÜ kodanikele järele kaks lennukit. Neilt aladelt pärit inimesi on konfliktile jalgu jäänud paarsada.

Iisraeli tankid seisavad samal ajal endiselt positsioonidel piiri ääres ning õhurünnakud arvatavate sisside sihtmärkide pihta Gazas jätkuvad juba seitsmendat päeva kasvavate rahvusvaheliste relvarahu-üleskutsete taustal.

ÜRO Julgeolekunõukogusse rotatsiooni korras pääsenud Türgi nõudis juudiriigilt rünnakutest ja blokaadist loobumist, kuid Iisrael põhjendab neid vajadusega takistada Hamasile uute relvade saatmist. Eile tapeti õhurünnakus ühele mošeele Jabalia põgenikelaagris radikaalne islamivaimulik Nizar Rayyan, kes toetas enesetapurünnakute korraldamist.

Hukkunute arv on konflikti ägenemise järel tõusnud üle 400 ning nende seas on sissivõitlejate kõrval ka tsiviilelanikke. Iisraeli sõjalennukite reididele vastavad islamistid omakorda rakettide tulistamisega teisele poole piiri. Täna öösel tabasid need Ashkeloni sadamat.

Hamas kutsub täna kõiki palestiinlasi meeleavaldustele ka Jeruusalemmas ja mujal okupeeritud Läänekalda aladel. Iisraeli armee on seetõttu tugevdanud seal julgeolekut ning sulgenud läbipääsu suuremale osale palestiinlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles