Assange kaebas Ecuadori kohtusse tema põhiõiguste rikkumise eest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange viibib 2012. aastast alates Ecuadori suursaatkonnas Londonis.
Julian Assange viibib 2012. aastast alates Ecuadori suursaatkonnas Londonis. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Londonis Ecuadori saatkonnas 2012. aastast elav WikiLeaksi asutaja Julian Assange kaebas Ecuadori valitsuse kohtusse, sest riik on rikkunud tema põhiõigusi, teatas WikiLeaks reedel.

«Julian Assange käivitas täna hagi, milles süüdistab Ecuadori valitsust tema põhiõiguste ja vabaduse rikkumises,» ütles WikiLeaks.

Portaali teatel saabusid selle juristid Ecuadori neljapäeval.

«Samm astutakse pea seitse kuud pärast seda, kui Ecuador ähvardas võtta talt tema kaitse ning täielikult katkestada tema ligipääs välismaailmaga, kaasa arvatud keelata ajakirjanikele ja inimõigusorganisatsioonidele tema nägemine,» ütles WikiLeaks.

Saatkond nõuab, et  Assange'i külastaja, kaasa arvatud ajakirjanikud ja advokaadid, ütleksid saatkonna töötajatele «eraelulisi või poliitilisi üksikasju, näiteks nende sotsiaalmeediakontode kasutajanimesid», lisas portaal.

Assange esitas hagi ajal, mil spekuleeritakse, et Ecuador valmistub lõpetama oma vastasseisu Briti valitsusega ja tühistama talle antud rahvusvahelise kaitse.

Quito kinnitas, et ei andnud märtsis Assange'ile ligipääsu internetile ja mobiiltelefonile, sest ta rikkus «kirjalikku lubadust» mitte sekkuda Ecuadori välispoliitikasse.

Assange sai saatkonnas varjupaika pärast seda, kui Briti kohtunik otsustas, et ta tuleks välja anda Rootsile, kus teda süüdistati seksuaalses kallaletungis. Assange pelgas tollal, et ta antakse välja USA-le.

USA justiitsminister Jeff Sessions ütles 2017. aasta märtsis, et Assange'i kinnipidamine on prioriteet. Assange on USA huviorbiidis põhjusel, et WikiLeaks lekitas USA salastatud andmeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles