Jeemeni valitsusväed seiskasid pealetungi Hodeida sadamalinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad Hodeida äärealadel eile.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad Hodeida äärealadel eile. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Komandöride teatel peatasid Jeemeni valitsusväed täna pealetungi huthi mässuliste käes olevale Hodeida sadamalinnale.

Eile olid Jeemeni ametnikud teatanud relvarahu jõustumisest Hodeidas ja selle ümbruses.

Kolme sõjaväeametniku sõnul peatasid lojalistid, keda toetab Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon, pealetungi tähtajatult. Operatsioonid jätkuvad, kui valitsusväed peaksid rünnaku alla sattuma, lisasid ametnikud. 

Samas šiiamässulised huthid, kes vallutasid Punase mere sadamalinna 2014. aastal, on väidetavalt asunud mineerima mitmeid Hodeida provintsi piirkondi. Sellest teatati eile õhtul videos, mis näitas valitsusvägede vastu suunatud maamiiniplahvatust.

Kolm sadamatöötajat kinnitasid telefonitsi, et ööl vastu kolmapäeva hakati mineerima ka sadama sissepääse.

«Avatuks on jäänud ainult üks sissepääs ja selleks on peavärav, mis viib Mina tänavale ja mida kasutavad veokid,» ütles üks töötaja.

Valitsusväed ja neid toetav koalitsioon eesotsas Saudi Araabiaga alustasid Hodeidale pealetungi juunis, sadamat rünnati esimest korda esmaspäeva öösel.

Sadama asedirektor Yahya Sharafeddine ütles, et peasissepääs sai tabamuse, kuid toimib endiselt.

Valitsusvägede otsus pealetung Hodeidale peatada järgneb diplomaatilistele jõupingutustele sõjategevuse lõpetamiseks Hodeidas, mille sadama kaudu saabub vaesunud Araabia poolsaare riiki suur osa impordist ja humanitaarabist. 

Koalitsiooni üks võtmeliikmeid Araabia Ühendemiraadid teatas täna, et toetavad ÜRO plaani jätkata veel enne aasta lõppu Rootsis rahukõnelusi.

«Me tervitame ÜRO juhitud kõneluste varajast kokkukutsumist Rootsis,» sõnas AÜE välisminister Anwar Gargash Twitteris.

Jeemeni valitsusvägesid toetav koalitsioon, kuhu kuulub ka AÜE, ärgitab (ÜRO Julgeolekunõukogu reedesel kohtumisel) kõiki osapooli kasutama võimaluseakent jätkata poliitilist protsessi.

«Me ootame (ÜRO Jeemeni erisaadiku) Martin Griffithsi võõrustamist sel nädalal Abu Dhabis,» säutsus Gargash. 

Rahukõnelused jooksid liiva septembris ning ÜRO on üritanud jätkata kõnelusi Jeemenis maailma rängima humanitaarkriisi kaasa toonud sõja lõpetamiseks. 

USA, Suurbritannia ja Prantussmaa – kolm tähtsaimat relvatarnijat Saudi Araabiale – on samuti kutsunud lõpetama peaaegu neli aastat kestnud konflikti Jeemenis, iseäranis Punase mere ääres asuva Hodeida ümbruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles