Sünge huumor ja skandaalid: Putin peab taas eepilise pressikonverentsi (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin peab täna oma 14. aastalõpu pressikonverentsi.

Erinevaid teemavaldkondi puudutav küsimuste-vastuste maraton on aastate jooksul endaga kaasa toonud ka hulga mälestusväärseid hetki.

Ingliskeelne ülekanne:

Olenemata sellest, kui tõsised Putini pressikonverentsi põhiteemad tavaliselt on, leiab Vene president alati aega ka vähemalt üheks naljaks. Nöögid on tavaliselt segadust tekitavad ja varjutatud tumeda huumoriga.

2017. aastal rääkis ta näiteks anekdoodi, kui temalt küsiti riigi kaitsekulutuste suurendamise kohta. «Poeg räägib oma ekssõdurist isale, et vahetas nende noa kella vastu,» alustas Putin nalja.

Venekeelne ülekanne:

««Oo jah, see on hea kell,» vastab isa. «Ja kui röövlid tulevad homme kogu meie perekonda tapma ja sinu vanemat õde vägistama, saad neile öelda Moskva kellaaja.»,» lõpetas Putin nalja.

Tõenäoliselt dramaatilisem hetk Putini pressikonverentsidelt saabus pärast 2013. aastal peetu lõppu, kui ta teatas ootamatult hulgale ajakirjanikele, et annab armu vangis istuvale oligarhile Mihhail Hodorkovskile.

«Ta on vangis istunud enam kui kümme aastat ja see on tõsine karistus,» rääkis Putin Venemaa üht rikkaimat meest puudutavast otsusest.

Paljud pressikonverentsile tulnud ajakirjanikud võtavad endaga kaasa silmatorkavad plakatid, et püüda Putini tähelepanu. Seda hoolimata asjaolust, et presidendile esitatavad küsimused tuleb Kremlile ammu enne sündmust ette saata.

Üks meeldejääv vestlus ajakirjaniku ja Putini vahel leidis aset 2012. aastal, kui president palus ajakirjanikul, kes temalt korruptsiooni kohta küsis, sinavormi kasutades istet võtta. «Tänud Vova,» vastas ajakirjanik presidendile, kasutades tema nime familiaarset vormi. Hetkest loodi kiiresti meem.

Kogu üritus on välismeedia tähelepanu püüdnud ka oma pikkusega. Näiteks, 2008. aastal vastas Putin ajakirjanike küsimustele neli tundi ja 40 minutit.

Lühimaks küsimuste-vastuste vooruks 2006. aastast on jäänud kolme tunni ja kümne minuti pikkune pressikonverents. Sama pikk on eepiline USA kassahitt «Titanic». 

Tänavune pressikonverents algab täna keskpäeval. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles