Itaalia ja Malta keelduvad avamast oma sadamaid 300 inimesega päästelaevale (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania vabaühenduse Proactiva Open Arms vabatahtlik hoidmas süles last laeval, mis päästis Liibüa ranniku lähel ööpäevaga kokku kolmes paadis olnud enam kui 300 inimest.
Hispaania vabaühenduse Proactiva Open Arms vabatahtlik hoidmas süles last laeval, mis päästis Liibüa ranniku lähel ööpäevaga kokku kolmes paadis olnud enam kui 300 inimest. Foto: Olmo Calvo / AP / Scanpix

Itaalia siseminister Matteo Salvini teatas täna, et riigi sadamad on suletud Liibüa ranniku lähedal päästetud sadadele migrantidele, kes on vabaühenduse Proactiva Open Arms aluse pardal.

Hispaania vabaühendus Proactiva Open Arms pöördus eile Itaalia poole palvega, et see lubaks ööpäevaga päästetud 300 migrandil Itaalias maale tulla, kuna Malta oli samasugusest palvest keeldunud.

«Minu vastus on selge: Itaalia sadamad on suletud!» teatas Salvini Twitteris. «Inimkaubitsejate ja nende abistajate pidu on läbi.»

Proactiva Open Arms teatel viis Malta rannavalve helikopter nende aluselt ära kolm päeva tagasi sünnitanud naise ja tema lapse.

«Meie pardal on jätkuvalt 311 inimest. Meil pole sadamat, kuhu minna, ja vajame varusid,» teatas vabaühendus Twitteris.

Proactiva Open Arms asutaja Òscar Camps kirjutas Twitteris Salvinile: «Sinu retoorikat ja sõnumit ootab nagu kõike siin elus ükskord lõpp. Aga sa peaksid teadma, et paari aastakümne pärast tunnevad sinu järeltulijad häbi selle üle, mida sa teed ja ütled».

Vabaühenduse alus alustas patrullimist Vahemere Liibüa ranniku lähedal koos veel kahe abilaevaga novembri lõpus. 

See piirkond Vahemerel on olnud Euroopasse pürgivatele migrantidele kõige ohtlikum. 

Üle 1300 migrandi on Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) andmeil saanud aasta algusest surma katsel jõuda Itaaliasse või Maltale.

Abiorganisatsioonid on saatnud neisse vetesse laevu hoolimata Itaalia siseministri häälekast vastuseisust.

Salvini on süüdistanud vabaühendusi migrantidele taksoteenuse pakkumises ja keeldunud nende laevu Itaalia sadamatesse lubamast.

Malta on olnud samuti üha tõrksam abilaevu võõrustama.

Veel üks rühmitus, Saksamaalt pärit Sea-Eye teatas eile, et üks selle aluseid asus teele Hispaania Algericase sadamast.

18-liikmelises meeskonnas on vabatahtlikke, kes seilasid varem abilaeval Aquarius, mida opereerisid organisatsioonid Piirideta Arstid (MSF) ja SOS Méditerranée.

Need kaks rühmitust teatasid varem sel kuul oma tegevuse peatamisest mõne Euroopa riigi tõkestava tegevuse tõttu.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles