Tokyo: Lõuna-Korea sõjalaev lukustas radari Jaapani sõjalennukile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea hävitaja Gwanggaeto.
Lõuna-Korea hävitaja Gwanggaeto. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Jaapani kaitseministeerium avaldas video, kus näidatakse Lõuna-Korea sõjalaeva lukustamas oma tulistamisradari Jaapani sõjalennukile.

Kahe riigi kaitseametnikud pidasid pingete maandamiseks eile videokonverentsi, kus vahetati arvamusi tõe ja tehnilise analüüsi kohta, et väärarusaamasid kõrvaldada, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium.

Jaapani kaitseministeerium avaldas oma veebilehel aga 13-minutilise video, kus on kuulda Jaapani lennuki meeskonda palumas Lõuna-Korea hävitajal end tuvastada, kuid vastust saamata. Jaapani ministeeriumi teatel kinnitab see süüdistusi.

Tokyo teatel on videos näha, kuidas radar korduvalt Jaapani lennukile lukustati.

«Me väljendame sügavat muret ja kahetsust video ühepoolse avaldamise pärast,» teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium vastusena. «Nagu me oleme korduvalt teatanud, Gwanggaeto hävitaja osales tavapärasel päästeoperatsioonil ja see on jätkuvalt fakt, et laev ei kasutanud tulistamisradarit.»

«Vastupidi, on väga pettumustvalmistav, et Jaapani patrull-lennuk lendas madalal kõrgusel ähvardaval viisil meie laeva läheduses, mis osales humanitaarpääste operatsioonil,» toonitas Lõuna-Korea kaitseministeerium, tõrjudes veelkord videot kui ebapiisavat tõestust.

Jaapan väidab, et Lõuna-Korea hävitaja lukustas möödunud nädalal radari Jaapani lennukile riigi põhjaranniku lähistel.

Radari lukustamist peetakse vaenulikuks sammuks ja Jaapan on esitanud ka ametliku protesti.

Soul on juhtumit eitanud ja teatanud, et sõjalaev kasutas optilist kaamerat ning oli päästmas hätta sattunud Põhja-Korea kalalaeva.

Tokyo ja Souli suhteid pingestavad territoriaalvaidlus asustamata saarte üle ning Jaapani okupatsiooniajast pärinevad tülid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles