Ajaleht: Trump ja Putin vestlesid G20 kohtumisel USA ametnike teadmata (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Donald Trump novembri lõpus G20 tippkohtumisel Buenos Aireses.
Vladimir Putin ja Donald Trump novembri lõpus G20 tippkohtumisel Buenos Aireses. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / Scanpix

Väidetavalt vestlesid USA president Donald Trump ja tema Vene ametikaaslane Vladimir Puting novembris Buenos Aireses peetud G20 tippkohtumisel tükk aega, ilma et Ühendriikide poolelt oleks vestluse juures viibinud tõlki või märkmete tegijat, kinnitasid allikad ajalehele The Financial Times.

Isekeskis peetud vestlus USA ja Vene presidendi vahel leidis aset 19. sajandist pärit Colóni teatris Argentina pealinnas, kui maailma liidrid ja nende abikaasad olid parasjagu lahkumas õhtuselt olengult.

Trumpi saatis üritusel abikaasa Melania, kuid ühtegi tema meeskonna töötajat USA presidendiga kaasas polnud. Putini kõrval viibis tema tõlk. Nelik istus allikate väitel teistest eemal laua ääres ning nad oli viimaste seas, kes ürituselt lahkusid.

Valge Maja on varem tunnistanud, et kaks riigipead rääkisid Buenos Aireses omavahel, kuigi Trump oli enne seda tühistanud kahepoolsed kõnelused seoses Venemaa rünnakuga Ukraina mereväe aluste vastu Aasovi merel. Trumpi abid kirjeldasid mullu meeste arutelu kui ühte paljudest mitteametlikest vestlustest G20 õhtusel üritusel.

Buenos Airese sündmustega kursis olevate allikate sõnul tundus Trumpi ja Putini vestlus aga märksa pikem ja sisukam, kui Valge Maja on seni mõista andnud.

Vene valitsuse ametlike allikate kinnitusel kestis vestlus umbes veerand tundi ja puudutas mitmeid välispoliitika küsimusi, sealhulgas Aasovi mere juhtumit ja Süüria konflikti. Samuti oli kõne all olnud ametliku kokkusaamise korraldamine.

Trump olla selgitanud, et tol hetkel oli Putiniga ametlikult kohtumine võimatu ning Venemaa president oli kinnitanud, et asjaga pole kiire ning ta on valmis Trumpiga kokku saama talle sobival ajal.

USA välisministeerium keeldus vestluse detaile avalikustamas, suunates küsimused Valgesse Majja. Sealne pressiesindaja ei soostunud ütlema midagi muud, kui et Putini ja Trumpi vahel toimus lühike kohtumine.

Trumpi otsus arutada Putiniga võimalikke tundlikke küsimusi ilma nõunike või Valge Maja tõlgi juuresolekuta võib eriuurija Robert Muelleri Venemaa-uurimise valguses tekitada taaskord küsimusi USA presidendi suhetest Kremliga.

The Washington Post kirjutas hiljuti, et Trump oli püüdnud varjata varasemate Putiniga peetud vestluste, sealhulgas G20 tippkohtumise raames 2017. aastal Hamburgis toimunud arutelu detaile, pahandades sellega kõrgeid USA ametnikke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles