Liibanonist tulistati Iisraeli pihta rakette

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli põhjaosasse tulistati täna esimest korda viimased tosin päeva Gaza sektoris väldanud konflikti ajal mitu raketti ka naaberriigist Liibanonist

Iisraeli politsei teatel oli rakette kolm need on meedikute sõnul vigastanud vähemalt kaht inimest, vahendasid AFP ja Reuters. Erinevate allikate sõnul võis rakette olla ka rohkem. Nahariya linna ümber langenud rakettide juurde saadeti sapöörid ja lõhkeaineeksperdid. Inimestel palutakse püsida kodudes, teatas kohalik meedia.

Iisraeli armee pressiesindaja teatel avasid juudiriigi sõdurid pärast rakettide laskmist tule üle Liibanoni piiri selles paigas, kust rünnak vallandati. Tema kinnitusel anti «täpne vastulöök». Sõjaväeallika sõnul tulistati naaberriigi alale viis mürsku, mille tüüp pole teada.

ÜRO rahuvalvajad Liibanoni lõunaosas lubasid teateid uurida. Liibanoni armee kinnitas veidi hiljem tulevahetuse toimumist. Täpset laskude arvu ei osatud kohe öelda, ent ilmselt tulistati Liibanonist kolm kuni viis raketti ja Iisraelist vastu viis-kuus mürsku.

Liibanoni lõunaosas asuva Tayer Harfa küla elanikud tunnistasid samuti valjude plahvatuste kuulmist hommikul. Kohalike seas puhkes paanika ning inimesed pagevad ägedama sõjategevuse kartuses kodudest, märkis üks külaelanik. Kannatanutest ei ole seal siiski teatatud.

Liibanonis tegutseva äärmusliku Hezbollahi šiialiikumise juht Hassan Nasrallah hoiatas juba eile, et juudiriigi vastases tegevuses on «kõik võimalik» seoses verise kampaaniaga Gaza sektori palestiinlaste vastu, kuid praegu tundub, et tänane rünnak ei olnud tema jõududega otseselt seotud.

Hazbollahi üks kõrgem ametnik kinnitas rünnaku toimumist AFP-le, ent rühmituse pressiesindaja keeldus vastutust võtmast. Hiljem teatasid nii Iisraeli kui ka Liibanoni valitsused, et ilmselt polnud ründajad Hezbollahi ridadest. 

Liibanoni lõunaosast rünnati Iisraeli põhjaosa viimati poolteise aasta eest juunis, kui raketid tabasid Kiryat Shmona linna. Tookord süüdistas Hezbollah toimunus üht palestiinlaste rühmitust, mille nime ei avaldatud.

Iisraeli meedias levis kiiresti info, et ka nüüd toimunud rünnak võib olla üksikintsident, mille korraldas mõni palestiinlaste rakuke. Palestiina suuremate liikumiste, Hamasi ja Fatahi harud Liibanonis on juba eitanud oma seotust. Liibanoni valitsus mõistis rakettide tulistamise hukka ning nõudis juhtunu põhjalikku uurimist.

Gaza sektoris jätkasid Iisraeli sõjajõud täna hommikul õhurünnakuid ja maismaaoperatsiooni, ehkki rahvusvaheline surve kiire relvarahu kehtestamiseks tugevneb ning selle vajalikkust tunnistas ka juudiriigi tugevaima liitlase USA juhtkond.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles