Taani hakkab taas ÜRO kvoodipõgenikke vastu võtma (2)

Copy
Väike poiss ÜRO põgenikelaagris Ateena lähistel.
Väike poiss ÜRO põgenikelaagris Ateena lähistel. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Scanpix

Taani sotsiaaldemokraatlik valitsus teatas ÜRO pagulasametile, et hakkab sel aastal uuesti vastu võtma eriti ohustatud kvoodipõgenikke ning tuleval aastal liitub taas üldise kvoodipõgenike vastuvõtmise süsteemiga. Immigratsioonivastane parempopulistlik Taani Rahvapartei nimetab seda lubaduse murdmiseks.

11. juulil ehk paar nädalat pärast uue valitsuse ametisse saamist andis Taani välismaalaste- ja integratsiooniminister Mattias Tesfaye ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ametile (UNHCR) teada, et riik on pärast paariaastast pausi taas valmis vastu võtma põgenikke, kirjutas täna Taani ajaleht Politiken.

«Ma andsin teada, et Taani soovib juba 2019. vastu võtta väiksema grupi eriti suures abivajaduses kvoodipõgenikke,» ütles Tesfaye oma kirjalikus vastuses ajalehe järelpärimisele.

UNHCR otsustab, millised põgenikud kuuluvad eriti ohustatute hulka, kuid Taani ise saab otsustada, keda nad soovivad vastu võtta.  

Ministri sõnul asuvad võimud nüüd tegutsema selle nimel, et olla valmis põgenike valimiseks ja vastuvõtmiseks. «Seetõttu on liiga vara öelda täpselt, millal võime esimese kvoodipõgeniku vastu võtta, nagu ka pole lõplikult veel paigas 2019. aastal ssabuvate põgenike täpne arv,» lisas ta.

Valitsuse otsus on kooskõlas töödokumendiga, mille sotsiaaldemokraadid esitasid vahetult enne valitsuse moodustamist.

Lisaks on valitsus hinnanud, et alates 2020. aastast suudab Taani asuda vastu võtma mitte ainult eriti raskes situatsioonis kvoodipõgenikke, vaid liituda uuesti üldise UNHCRi ümberjagamissüsteemiga. Kas seda küsimust on puudutatud varasemas töödokumendis.

Küll pole teada, kui palju hakkab Taani edaspidi kvoodipõgenikke vastu võtma. Enne kui riik otsustas mõne aasta eest põgenike vastuvõtmise peatada, oli kvoot umbes 500 inimest aastas.

Kvoodipõgenike teema oli juuni alguses peetud valimiste eel Taanis kuum teema ning kampaania ajal ütles sotsiaaldemokraatide juht, nüüdne peaminister Mette Frederiksen, et praegustes oludes ta ei näe võimalust hakata põgenikke taas Taani ümberasustama.

Samas Tesfaye arvas juba siis, et tänavu võiks hakata taas kvoodipõgenikke vastu võtma.

Opositsioonilise Taani Rahvapartei parlamendifraktsiooni juht Peter Skaarup leiab, et valitsus on lagetanud halva otsuse. «Me käsitleme seda kui lubaduse murdmist, lähtudes sellest, mida sotsiaaldemokraadid ütlesid valimiskampaanias, et nad tahavad säilitada range välispoliitika,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsust toetav Radikaalne Vasakpartei on kogu aeg toetanud kvoodipõgenike vastuvõtmist ning partei leiab, et alustuseks oleks hea, kui taas lepitaks kokku, et igal aastal võtaks Taani vastu 500 UNHCRi laagrites viibivat põgenikku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles