Hongkongis jätkuvad vihased meeleavaldused (1)

Copy
Hongkongi politsei veekahuritega meeleavaldajaid laiali ajamas.
Hongkongi politsei veekahuritega meeleavaldajaid laiali ajamas. Foto: Reuters / Scanpix

Hongkongis kasutas politsei täna keeldu trotsinud meeleavaldajate laialiajamiseks veekahureid ja pisargaasi.

Võimud olid keelanud korraldada meeleavaldust Tsim Sha Tsui linnaosas, viidates avalikule julgeolekuohule ning radikaalidest protestijate vägivallale. 

Keelust hoolimata kogunes protestiaktsioonile kümneid tuhandeid hongkonglasi, kes väljendasid viha kahe demokraatiameelse protestija hiljutise pussitamise ja peksmise pärast.

Meeleavaldused Hiina erihalduspiirkonnas on kestnud pea viis kuud. 

Tänane protestiaktsioon algas rahumeelselt, kuid kasvas kaoseks, kui väike arv protestijaid loopis süütepomme Hongkongi politseijaoskonna, metroo sissepääsude ja Mandri-Hiina pangakontorite pihta. Politsei vastas sellele pisargaasiga. 

Samal ajal kihutas veekahuritega veok tuhandeid protestijaid laiali ühel Hongkongi peatänaval, Nathani teel. Kahuritest tuli sinist värvi, millega protestijaid tuvastada, samuti pipralahust, mis ärritab kokkupuutel nahka. 

Mitmed meeleavaldajad seadsid märulipolitsei aeglustamiseks tänavatele barrikaade. 

Pinged on eskaleerunud rünnakute tõttu protestiliidri Jimmy Shami ja ühe demokraatiameelseid lendlehti jaganud mehe vastu. 

«Mida rohkem nad alla suruvad, seda rohkem me vastu paneme,» ütles ükes 69-aastane meeleavaldaja. «Kas politsei saab meid kõiki kinni võtta, kümneid tuhandeid inimesi?»

Üks nõndanimetatud eesliiniprotestija ütles, et tähtis on vahistamistest hoolimata rahvas suurearvuliselt tänavatele tuua.

«Mida ma tahan, see on tõeliselt demokraatlik valitsus, mille liidri valib Hongkongi rahvas mitte kommunistlik režiim,» ütles ta. 

Juunis alanud meeleavaldused olid alguses suunatud seaduseelnõu vastu, mis lubanuks kahtlusaluste väljaandmist Mandri-Hiinale. Seadusest on nüüdseks loobutud, kuid meeleavaldused kasvasid laiemaks demokraatiameelseks liikumiseks.

Aina sagedamini päädivad protestid politsei ja meeleavaldajate veriste kokkupõrgetega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles