Üle poole uutest Soome seadusandjatest on enimteenivas kümnendikus

Copy
Soome parlamendihoone (Eduskuntatalo) Helsingi kesklinnas.
Soome parlamendihoone (Eduskuntatalo) Helsingi kesklinnas. Foto: Peeter Langovits

Rohkem kui pooled uutest Soome seadusandjatest kuuluvad riigi enimteenivasse kümnendikku.

Parlamenti valituks osutumine siiski parandab enamiku elujärge, sest nad teenivad esimesel ametiaastal brutopalka pea 80 000 eurot.

Parlamenti valiti 83 uut inimest, kelle seas on ka pärast pausi kogusse naasvad inimesed. Statistikaameti andmeil kuulus neist 46 Soome enimteenivate inimeste kümnendikku.

Siiski on uute tulijate seas inimesi pea kõikidest kümnendikest. Ainsana jäi välja kõige vähem teeniv.

Politoloogiadotsendi Ville Pitkäneni sõnul tasub kõikidel soovijatel siiski kandideerida, sest uues parlamendis on nii noori kui ka väikese sissetulekuga inimesi.

Pitkäneni ei üllatunud, et enimteenivate inimeste seas on vanad rahvaasemikud. «Rahvasaadiku palgast iseenesest juba piisab enimteenivasse kümnendikku pääsemiseks.»

Rikkamatest inimestest rääkidest lisas ta, et uuringute järgi pooldavad inimesed rohkem neid, kes suudavad end näidata võimekana, ning raha on osa sellest.

Eelmise aasta maksuandmete järgi teenis uutest seadusandjatest enim Sotsiaaldemokraatliku Partei Aki Lindén, kes lahkus aastavahetusel Helsingi ja Uusimaa haiglapiirkonna juhi ametist. Lindénil oli maksustatavat tulu umbes 252 000 eurot, millest pisut üle 250 000 oli teenistustulu ja umbes 2000 eurot kapitalitulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles