USA mõtleb kehtestada Serbiale Vene relvatehingute pärast sanktsioonid

Copy
Vene õhutõrjesüsteem S-400 Serbias õppusel.
Vene õhutõrjesüsteem S-400 Serbias õppusel. Foto: Serbia presidendi kantselei / EPA / Scanpix

USA mõtleb kehtestada Serbiale Vene relvatehingute pärast sanktsioonid, kuid Serbia loodab, et seda ei tehta, ning Venemaa sõnul sanktsioonid tehinguid ei peata.

USA välisministeeriumi ametnik Thomas Zarzecki – kes vastutab embargode kehtestamise eest Venemaalt relvastuse ostmise üle – pidas täna kõnelusi Serbia ametnikega. Kõneluste keskmes olid Serbia relvahanked Venemaalt.

Serbia välisminister Ivica Dačić ütles pärast kõnelusi, et tema riigil pole midagi varjata oma püüdlustes olla sõjaliselt erapooletu Venemaa ja Lääne vahel. 

USA saatkond Belgradis ärgitas varem hoiduma «tehingutest Venemaaga, millega kaasneb sanktsioonide kehtestamise oht». Zarzecki tänaseid kõnelusi ei kommenteerinud. 

Washingtoni pahandab plaan, mille alusel saab Serbia endale Vene õhutõrjesüsteeme.

Vene riiklik uudisteagentuur TASS teatas kolmapäeval, et Serbia saab järgmise paari kuu jooksul endale õhutõrjesüsteemid Pantsir-S.

Venemaa viis hiljuti Serbiasse sõjaõppuseks süsteemid Pantsir ja S-400. Venemaa sõnul poldud kumbagi varem välismaale õppuseks viidud.

Moskva tehingu nurjumise võimalust ei näe

Vene asepeaminister Juri Borissov ütles täna, et Moskva ei oota, et USA sanktsioonid Belgradile saaksid takistada Pantsiri tarnimist Serbiale.

"Neis küsimustes suunistub Serbia järjekindlalt meile, vaevalt see tehing lörri läheb. Nad on vintsked vennad," vastas Borissov küsimusele tehingu läbikukkumise võimaluse kohta.

Ta kinnitas, et kompleksid kavatsetakse tarnida tänavu.

"Jah, sel aastal."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles