Assad: vastupanuvõitlus sunnib USA sõdurid Süüriast lahkuma

Copy
Süüria president Bashar al-Assad sellel Süüria riigimeedia avaldatud fotol Vene telekanalile Rossija 24 ja uudisteagentuurile Rossija Segodnja usutlust andmas.
Süüria president Bashar al-Assad sellel Süüria riigimeedia avaldatud fotol Vene telekanalile Rossija 24 ja uudisteagentuurile Rossija Segodnja usutlust andmas. Foto: EPA/Scanpix

USA vägede kohalolek Süürias toob kaasa relvastatud vastupanuvõitluse, mis sunnib Ühendriikide sõdurid riigist lahkuma, ütles Süüria president Bashar al-Assad usutluses Vene telekanalile Rossija 24 ja uudisteagentuurile Rossija Segodnja.

Assadi sõnul peaksid ameeriklased veel mäletama sõdu Iraagis ja Afganistanis, ning Süüria ei ole erand.

USA ametnikud teatasid sel nädalal, et Süüria idaossa jäetakse kuni 600 sõdurit äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võitlema. 

President Donald Trump otsustas oktoobris umbes 1000 Süürias võidelnud sõdurist suurema osa välja viia, andes Türgile vabad käed alustada sissetungi Põhja-Süüriasse kurdi aladele.

Sissetung algas 9. oktoobril ning Türgi väed vallutasid kümned Süüria linnad ja külad, sundides kümned tuhanded inimesed põgenema. Viimases hädas palusid kurdi võitlejad kaitset Süüria valitsuselt.

Seepeale saatis Assad kokkuleppel Venemaa ja Türgiga väed piirialale.

«Ma olen alati öelnud, et okupant ei saa okupeerida mingit maa-ala, ilma et tal oleks selles riigis agendid, sest neil oleks raske elada täiesti vaenulikus keskkonnas,» lausus Süüria president, kelle vägesid toetab Vene sõjavägi.

«Ameerika kohalolek Süürias tekitab sõjalise vastupanu, mis toob ameeriklaste hulgas kaotusi ja sunnib nad lõpuks lahkuma,» lisas ta.

«Loomulikult ei pea me võimalikuks Vene-USA vastasseisu, see on enesestmõistetav ega teeni ei meie, venelaste ega rahvusvahelise stabiilsuse huve. See on ohtlik,» lausus Assad. 

Süüria kurdi väed lahkusid Türgi ja Venemaa 22. oktoobri kokkuleppe alusel peaaegu kogu Süüria kirdepiiri alalt Eufrati jõest Iraagi piirini.

Samal ajal sisenesid piirkonda Vene ja Süüria väed, et tagada kurdide lahkumine 30 kilomeetri laiusest piirivööndist. Türgi ja Vene sõdurid alustasid 120-kilomeetrisel piirilõigul ja sellega idas ja läänes külgnevatel aladel ühispatrulle. 

Assad ütles, et Damaskus ei jää iial nõusse kurdide autonoomiaga Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles