USA asepresident külastas vägesid Iraagis

Copy
Mike Pence Iraagis.
Mike Pence Iraagis. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USA asepresident Mike Pence saabus laupäeval Iraaki, et kohtuda seal teenivate ameerika sõjaväelastega, ütles julgeolekuallikas AFP-le. 

Pence'i etteteatamata visiit Ain al-Asad baasi Iraagi lääneosas oli tema esimene asepresidendina. Aasta eest tegi sarnase üllatusvisiidi sellesse ulatuslikku kompleksi president Donald Trump, kes oma sõidu ajal ei kohtunud ainsagi  Iraagi ametiisikuga.

Trumpi külaskäik oli mässitud sellisesse saladusloori, et enamikku Iraagi ametiisikuist presidendi tulekust isegi ei teavitatud.

Ka Pence'i visiidi päevakava ei ole avaldatud ning USA suursaatkond Bagdadis ütles, et nad ei jaga asepresidendi sõidu kohta mingeid üksikasju. 

Iraagi võimude andmeil ei kohtunud ka Pence silmast silma sealsete ametiisikutega, vaid vestles peaminister Adel Abdel Mahdiga telefonitsi.

President Barham Salehi kantselei teatas aga, et ei olnud Pence'i Iraagi-visiidist isegi teadlik.

Ühendriikidel on Iraagi erinevais baasides umbes 5200 sõdurit.

Washington juhtis 2003. aastal diktaator Saddam Husseini kukutanud invasiooni Iraaki, saatis laiali selle julgeolekujõud ning püüdis seejärel riigi institutsioonid taas üles ehitada. 

Pärast aastaid tihedat koostööd on kahe riigi suhted praegu madalseisus. Aasta võimul olnud peaminister Mahdi ei ole veel Washingtonis käinud ning Trump ei ole kohtunud Iraagi tippametnikega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles