Etioopia referendumil toetati ülekaalukalt uue osariigi loomist

Copy
Kohalikud elanikud valimistulemusi uurimas.
Kohalikud elanikud valimistulemusi uurimas. Foto: Michael Tewelde/AFP/Scanpix

Etioopia sidamod hääletasid referendumil ülekaalukalt uue föderaalpiirkonna loomise poolt, valimiskomisjoni andmeil pooldas autonoomset valitsust 98 protsenti hääletanuist.  

Analüütikute sõnul võib see ajendada ka teisi etnilisi rühmi autonoomiat taotlema ja riigisiseseid piire ümber tegema.

Sidamo pealinn Hawassa asub umbes 200 kilomeetrit Etioopia pealinnast Addis Abebast lõunas. 

"20. novembri rahvahääletus oli rahumeelne ning meil ei olnud suuri logistilisi probleeme peale üksikute arvatust pikemate järjekordade," ütles riikliku valimiskomisjoni asejuht Wubshet Ayele. 

Vaid vähem kui kaks protsenti 2,27 miljonist hääletanust valisid jäämise olemasolevasse osariiki, mida praegu on Etioopias üheksa. 

Hääletus sillutas tee Sidamo saamisele kümnendaks osariigiks. Piirkonnas oli juba aastaid tehtud kihutustööd kirjust Lõunarahvuste, rahvusrühmade ja rahvaste osariigist lahkumiseks.

Autonoomiareferendumi korraldamisest on praegu potentsiaalselt huvitatud üle kümne etnilise rühma ning Sidamo tulemus võib avaldada mõju tunduvalt kaugemale oma piirkonnast. 

Ent uue osariigi loomine on keerulisem kui vaid üks hääletus ning referendumitulemuse jõustamine ei käi üleöö. 

"Ühegi selle protsessi etapi jooksul ei tohi Sidamo riiklus kahjustada mitte-sidamodest elanikke ja nende ärisid," lausus rahvusvahelise kriisirühma esindaja William Davison. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles