Putin: Venemaa on valmis koostööks NATO-ga (15)

Copy
Vene president Vladimir Putin teisipäeval Sotšis.
Vene president Vladimir Putin teisipäeval Sotšis. Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Scanpix

President Vladimir Putin ütles teisipäeval enne NATO kahepäevase liidrite kohtumise algust, et Venemaa on valmis koostööks alliansiga. 

«Me oleme korduvalt väljendanud valmisolekut seista ühiselt vastu tõelistele ohtudele, nende seas rahvusvaheline terrorism, kohalikud relvakonfliktid ja massihävitusrelvade kontrollimatu levik,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Putini sõnu Sotšis relvastusteemalisel nõupidamisel. 

«Just neil päevil - 3.-4. detsembril - toimub Londonis NATO 70. aastapäeva tippkohtumine,» lausus Vene riigipea. 

«Vaieldamatult ei saa varasemate aastate blokilised stereotüübid olla tormiliselt muutuvates tingimustes heaks vahendiks tõhusate meetmete otsimisel ja kiirel rakendamisel,» ütles Putin, kelle sõnul on Venemaa teinud NATO-le korduvalt ettepaneku teha koostööd tõeliste ohtude vastu. 

«Oleme mitu korda NATO-le vastu tulnud, pakkunud asjalikku päevakorda, viisime läbi mitu ühisüritust, kuid alates 2008. aastast tõmmati meie koostöö tegelikult kokku,» kurtis ta. 

Vene president rõhutas: «NATO ei käitunud Venemaa suhtes korrektselt, võib öelda lausa jõhkralt, arvestamata tema huve. Pean silmas meie pakutud partnertegevust. Sellegipoolest arvestan siiski, et valdavad ühised julgeolekuhuvid, planeedi stabiilne ja rahumeelne tulevik.» 

Putin meenutas, et NATO loodi 4. aprillil 1949 toona Nõukogude Liiduga alanud külma sõja tõttu. «Praegu teadupoolest Nõukogude Liitu ei ole, nagu ka Varssavi lepingut, sh sõjalist pakti, mis loodi vastuseks NATO loomisele, NATO aga mitte ainult ei püsi, vaid ka areneb,» sõnas ta. 

Vene riigipea meenutas, et loomise ajal kuulus NATO-sse tosin riiki, praegu aga 29.

«Alliansi liikmete summaarsed sõjalised kulutused moodustavad globaalsetest sõjalistest kulutustest üle 70 protsendi,» märkis ta. 

«Venemaa on kohustatud nägema NATO laienemises ja selle taristu arendamises oma piiride lähedal potentsiaalset ohtu oma julgeolekule,» lausus Vene president. 

Teisipäeva õhtul algab Londonis kahepäevane NATO liidrite kohtumine, mille töösessioonidel arutatakse muuhulgas alliansi kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamist. 

Londonis toimuv NATO liidrite kohtumine on alliansi 70. aastapäeva tähistav niiöelda minitippkohtumine, kus kohal on üksnes liitlased, mitte aga NATO partnerid nagu tavaks tippkohtumistel.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles