Austraalia mõistis kaks hakklihamasinapommarit pikaks ajaks vangi

Copy
Etihad Airqwaysi reisilennuk. Foto on illustratiivne.
Etihad Airqwaysi reisilennuk. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Austraalia kohus mõistis täna pikaks ajaks vangi kaks venda, kes plaanisid õhkida Sydneyst Abu Dhabisse sõitnud lennuki hakklihamasinasse peidetud pommiga, mille nad kolmandale vennale tema teadmata reisile kaasa sokutada tahtsid.

Austraalia ja Liibanoni kodakondsusega vennad Khaled ja Mahmoud Khayat mõisteti süüdi katses õhkida pomm Etihad Airwaysi reisilennukis 2017. aasta 15. juulil. Korralduse selleks oli neile andnud äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Kohus mõistis Khaledi vangi 40 aastaks, millest ta peab ennetähtaegse vabanemise võimaluse saamiseks ära kandma 30. Mahmoud sai 36 aastat, millest ta peab ära kandma vähemalt 27.

Kaks venda tahtsid sokutada valmistatud lõhkekeha kolmanda, asjast teadmatuses olnud venna pagasisse.

Neljandat venda, kes väidetavalt sõdis Süürias IS-i ridades, süüdistatakse rünnakuplaani juhtimises välismaalt.

Rünnaku kavandajad põlgasid kolmandat venda, sest ta jõi alkoholi, käis klubides, mängis hasartmänge ja oli homoseksuaal, mis nende hinnangul tõi perele häbi kaela, ütles kohtunik Christine Adamson.

Plaani tabas aga lennujaamas viperus, kui üks lennuametnik ütles vendadele, et pagas on salongi kaasa võtmiseks liiga raske. Seepeale jätsid ründajad plaani katki, sest nad otsustasid, et pagasi tollist läbisaamine on liiga riskantne.

Kohtu otsusest teatades ütles Adamson, et kuigi keegi surma ei saanud, siis suutsid vennad luua terrorit, sest avalikkus sai nende plaanist teada.

«Vandenõu, mille pooled olid mõlemad rikkujad, nägi selgelt ette paljude inimeste surmasaamise,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles