Johnson lubas tegutseda Brexiti elluviimiseks tippkiirusel

BNS
Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Stefan Rousseau/PA Images/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson lubas teisipäeval töötada tippkiirusel Brexiti ning briti rahva prioriteetide elluviimiseks ning lubas võtta vastu seaduse Euroopa Liidust lahkumisele järgneva üleminekuperioodi ajalise piiramise kohta. 

Johnson võitis neljapäeval peetud valimistel parlamendis ülekaaluka enamuse lubadusega viia Ühendkuningriik jaanuari lõpuks EL-ist välja. Sellele järgneb sama aasta lõpuni kestev üleminekuaeg, mille jooksul London ja EL üritavad kaubanduslepet sõlmida.

Suurbritannial on võimalus üleminekuperioodi pikendada, kuid Johnson keeldub sellest ja kavatseb kinnistada üleminekuperioodi lõpetamise 2020. aasta lõpus ka seaduses, teatas Downing Street teisipäeval. 

Peaminister lubas teisipäeval esimesel valimistejärgsel valitsuse istungil töötada oma valimislubaduste täitmiseks tippkiirusel 24 tundi päevas. 

Johnson tervitas kampaaniarajalt naasnud ministreid, nimetades konservatiividele alamkojas 39-kohalise enamuse andnud valimistulemust seismiliseks ja märkides ministritele, et nad ei ole siiski veel midagi näinud. 

Hiljem ütles ta parlamendi alamkoja uue koosseisu avaistungil: «See parlament ei kavatse raisata riigi aega patiseisule, lahkhelidele ja viivitustele. Me teeme Brexiti ära ja alustame briti rahva prioriteetide elluviimist.» 

Peaminister ütles ka, et tema valitsus boikotib jaanuaris Šveitsis peetavat traditsioonilist Maailma majandusfoorumit (WEF), kuhu koguneb maailma poliitiline ja majanduseliit. 

«Meie fookus on rahva jaoks asjade ärategemisel, mitte šampanjal koos miljardäridega,» ütles Briti valitsusallikas tabloidlehele Daily Mail. 

Briti valitsus kavatseb üleminekuperioodi pikendamise õiguslikult keelata EL-iga sõlmitud lahkumisleppe seaduses, mille Johnson on lubanud parlamendile esitada reedel. 

Briti peaminister pidas teisipäeval ka telefonivestluse Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, kes teatas hiljem, et lepiti kokku kohtumine 1. jaanuaril. 

«Leppisime kokku EL-i ja ÜK tulevase partnerluse kõneluste võimalikult kiires käivitamises. Kohtume 2020. aasta algul. ÜK jääb alati sõbraks, partneriks ja liitlaseks,» teatas von der Leyen.

«Nüüd, kui ajakava, millega me töötame, on täiesti selge, saavad Ühendkuningriik ja EL edasi liikuda ja saavutada 2020. aasta detsembriks kokkuleppe suurepärastes tulevastes suhetes,» ütles Johnsoni pressiesindaja. 

Ta kinnitas, et Suurbritannia eesmärk on jätkuvalt Kanada-stiilis vabakaubandusleping EL-iga, mis on siiski palju lõdvem Ühendkuningriigi ja EL-i praegustest suhetest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles