ELi toetused rikastavad Liibüa inimkaubitsejaid (6)

Copy
Migrantidele jagatakse toitu kinnipidamiskeskuses Gharyanis Liibüas.
Migrantidele jagatakse toitu kinnipidamiskeskuses Gharyanis Liibüas. Foto: Hani Amara / REUTERS / Scanpix

Kui Euroopa Liit (EL) otsustas anda Liibüale miljoneid eurosid, et peatada Vahemerd ületavate migrantide voogu, kaasnes rahaga lubadus parandada olukorda kinnipidamiskeskustes, mis on kurikuulsad seal toimuva inimkaubanduse poolest. Selle asemel on osaliselt ELi raha najal ja tänu ÜRO suutmatusele sekkuda löönud lokkama veelgi julmem inimeste ärakasutamise äri.

EL on Liibüasse saatnud üle 327,9 miljoni euro ning detsembri alguses kiideti heaks veel 41 miljoni euro eraldamine. Suures osas liigub raha riiki ÜRO asutuste kaudu.

Uudisteagentuuri AP uurimine näitas, et riigis, millel puudub toimiv valitsus, on hiiglaslikud summad liikunud hoopis võitlejate, smugeldajate ja piirivalvurite taskusse, kes kasutavad migrante ära.

Lekkinud e-kirjad näitavad seejuures, et mitmel puhul teadsid ÜRO ametnikud, et raha läks relvarühmitustele.

Erinevad relvarühmitused piinavad kinnipidamiskeskustes migrante ning pressivad neilt välja lunaraha ning kõik see toimub otse ÜRO nina all laagrites, mis saavad miljoneid eurosid Euroopa raha. Paljud migrandid lihtsalt kaovad nendest kinnipidamiskeskustest jäljetult, kuna nad müüakse inimkaubitsejatele või teistele migrandilaagritele.

Osa relvarühmitustest on vandeseltslased Liibüa piirivalve üksustega. Viimaseid treenitakse ja varustatakse aga Euroopa rahaga, et nad hoiaks migrante Vahemere põhjarannikust eemal. Kinni peetud migrandid toimetavad piirivalvurid puhuti hoopis relvarühmituste kontrolli all olevatesse laagritesse. Samuti lubavad piirivalvurid altkäemaksu vastu sisserändajaid Euroopa suunas liikuma.

Inimkaubandusega tegelevad rühmitused napsavad endale ka seda ELi raha, mida jagatakse ÜRO vahendusel migrantide toitlustamiseks. Näiteks sai miljonite eurode vääruses ÜRO toiduabi lepinguid endale ettevõtte, mida kontrollib Liibüa sõjapealik.

Paljudel puhkudel liigub Euroopa abiraha naaberriiki Tuneesiasse, kus see legaliseeritakse ning siis voolab see tagasi Liibüa relvarühmitustele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles