USA koalitsioon kärbib julgeolekukaalutlustel operatsioone Iraagis

Copy
Iraaklased leinamas Bagdadis Iraagi poolsõjaväelise üksuse juhti Abu Mahdi al-Muhandist ja Iraani sõjaväe komandöri Qasem Soleimanit, kes hukkusid reedel USA õhulöögis.
Iraaklased leinamas Bagdadis Iraagi poolsõjaväelise üksuse juhti Abu Mahdi al-Muhandist ja Iraani sõjaväe komandöri Qasem Soleimanit, kes hukkusid reedel USA õhulöögis. Foto: SABAH ARAR / AFP / Scanpix

USA juhitavad väed, kes on aidanud Iraagi sõduritel džihadistidega võidelda, tõmbavad operatsioone koomale, ütles täna Ühendriikide kaitseametnik täna.

 

Otsusest teatati päev pärast seda, kui USA tappis õhurünnakus kõrge Iraani komandöri ja Iraagi poolsõjaväeliste üksuste juhi.

«Meie esmane ülesanne on kaitsta koalitsioonipersonali,» ütles ametnik ja lisas, et USA juhitavad väed on vähendanud väljaõpet ja teisi džihadistidevastaseid operatsioone.

«See ei ole peatamine,» rõhutas allikas. «Oleme tugevdanud julgeoleku- ja kaitsemeetmeid Iraagi baasides, mis majutavad koalitsioonisõdureid.»

«Me teeme piiratud mahus Islamiriigi-vastaseid operatsioone koos oma julgeolekupartneritega, seal, kus see toetab meie vägede kaitsepingutusi,» ütles ametnik.

Tema sõnul on muudatus tingitud Iraani-meelsete rühmituste viimaste kuude raketirünnakutest USA vägedele.

Seire keskendub nüüdsest Islamiriigi asemel potentsiaalsetele uutele rünnakutele.

Raketirünnakud, milles hukkus detsembris üks ameeriklasest tsiviiltöötaja, tekitasid kartuse, et Iraagi pinnal võib puhkeda varisõda USA ja Iraani vahel.

Kartus sai uut hoogi reedel, kui USA tappis Bagdadi rahvusvahelise lennujaama lähedal droonirünnakuga Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse komandöri kindral Qasem Soleimani.

Surma sai ka Iraagi Iraani-meelseid rühmitusi koondava Hashed al-Shaabi asekomandör Abu Mahdi al-Muhandis. 

Laupäeval teatas Hashed, et nende vägede konvoid tabas pealinnast põhjas taas rünnak. Iraagi riigimeedia süüdistas selles USA-d.

USA koalitsiooni pressiesindaja Myles Caggins lükkas aga väite tagasi. «Ameerika ega koalitsioon ei ole teinud ühtki rünnakut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles