Macron kutsus Iraani vaoshoitusele

BNS
Copy
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Eliot Blondet-Pool/SIPA/Eliot Blondet-Pool/SIPA/Scanpix Baltics

Prantsuse president Emmanuel Macron helistas teisipäeval oma Iraani ametivennale Hassan Rouhanile, kutsudes Teherani vältima igasuguseid meetmeid, mis võivad pingelist olukorda veelgi eskaleerida.

Macroni kantselei teatel ütles Prantsuse president Rouhanile, et Iraagi suveräänsust ja julgeolekut tugevdatakse rahvusvahelise koalitsiooni kohalolekuga selles riigis.

Ta rõhutas, et USA-juhitava koalitsiooni ainus eesmärk on võitlus äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Macron kutsus Iraani kiiresti naasma oma lubaduste juurde 2015. aastal sõlmitud tuumaleppes.

«USA peab teadma, et tema huvid ja julgeolek regioonis on ohus ja ta ei saa pääseda selle suure kuriteo tagajärgede eest,» tsiteeris Rouhani kantselei islamivabariigi presidendi sõnu tund aega kestnud telefonivestluses.

Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juht Soleimani sai surma eelmisel reedel Bagdadis aset leidnud rünnakus, milleks andis käsu USA president Donald Trump.

Iraan lubas Soleimani surma eest karmi kättemaksu.

Rouhani sõnul tegid ameeriklased kindral Soleimani tapmisega tõsise strateegilise vea.

Iraani president lisas, et tapmisel võib olla vastupidine mõju sellele, mida USA loodab.

«See kuritegu on tugevdanud rohkem kui kunagi varem iraani rahva ühtsust ja solidaarsust ja samuti iraagi rahva oma,» ütles ta Macronile.

«Iraani Islamivabariik ei taotle kunagi sõda ja ebastabiilsust regioonis, kuid ei kõhkle kaitsma oma õigusi ja suveräänsust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles