Iraani ajatolla: kibe lennuõnnetus ei tohiks varjutada Soleimani ohverdust

Copy
Iraani konservatiivsed meeleavaldajad Teheranis 12. jaanuaril kindral Qasem Soleimani ja ajatolla Ali Khamenei plakatitega.
Iraani konservatiivsed meeleavaldajad Teheranis 12. jaanuaril kindral Qasem Soleimani ja ajatolla Ali Khamenei plakatitega. Foto: AP/Scanpix

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei nimetas täna palvust juhtides Ukraina reisilennuki allatulistamist kibedaks tragöödiaks, kuid rõhutas, et see ei tohiks varjutada USA õhulöögis surma saanud Iraani tippkindrali ohverdust.

«Õnnetus lennukiga oli kibe, see põletas end meie südamest läbi,» lausus üle kaheksa aasta esimest korda Teheranis reedest palvust juhtinud Khamenei.

Tema sõnul üritasid aga mõned kujutada seda sündmust viisil, mis tõukas unustusehõlma Iraani revolutsioonikaardi välisoperatsioonide tiiva juhi kindralmajor Qasem Soleimani surma ja ohverdused.

«Meie vaenlasi rõõmustas lennuõnnetus sama palju, kui see meid kurvastas,» ütles Khamenei. «Nad rõõmustasid, et leidsid midagi, millega seada kahtluse alla revolutsioonikaart, relvajõud, kogu süsteem.»

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei juhtis täna üle kaheksa aasta esimest korda Teheranis reedest palvust.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei juhtis täna üle kaheksa aasta esimest korda Teheranis reedest palvust. Foto: HO/AFP/Scanpix

Vastuseks Soleimani tapmisele ründas Iraan 8. jaanuaril ballistiliste rakettidega kahte Iraagis asuvat ja rahvusvahelisi üksusi võõrustavat baasi olulist kahju tekitamata.

Iraan valmistus seejärel USA vastulöögiks, mida ei tulnudki, kuid lasi sõja puhkemise ärevuses Teherani juures kogemata alla ühe Ukraina reisilennuki. Surma said kõik 176 inimest, neist enamik iraanlased ja kanadalased.

Teheranil kulus vastutuse võtmiseks kolm päeva. Lennuki eksikombel allatulistamine ning selle põhjuste ajutine varjamine vallandas Teheranis ja teistes Iraani linnades protestid.

Khamenei ütles Soleimanit kiites, et kindral tegutses Iraani piiri taga oma riigi julgeoleku ja rahva nimel vaenlaste kiuste.

«Need mõnisada inimest, kes solvasid kindral Soleimani pilti – kas nemad on Iraani rahvas? Või on hoopis miljonipealine rahvahulk tänavatel?» küsis ta.

Ajatolla pidas ilmselt silmas mõni päev tagasi Teheranis toimunud vahejuhtumit, milles protestijad kiskusid alla surnud komandöri pildi. Mõni päev varem osalesid sajad tuhanded tema matusel.

Khamenei sõnul USA valetab, kui ta väljendab oma toetust Iraani rahvale.

Ajatolla sarjas ka USA presidenti Donald Trumpi, nimetades teda klouniks, kes vaid teeskleb, et toetab Iraani inimesi, soovides tegelikult ainult lüüa neile mürgise pistoda selga.

Trump on avalikult julgustanud Iraani meeleavaldajaid, suunates Twitteris neile isegi farsikeelseid postitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles