Saksamaa hoiatab juutide massilise lahkumise eest, kui vaen püsib (1)

Copy
Auschwitzi koonduslaager 26. jaanuaril.
Auschwitzi koonduslaager 26. jaanuaril. Foto: Natalia Fedosenko / TASS / Scanpix

Välisminister Heiko Maas hoiatas täna, et juudid võivad Saksamaalt lahkuda, kui pead tõstvat antisemitismi ei suudeta välja juurida.

Maas kirjutas Auschwitzi koonduslaagri vabastamise 75. aastapäeva puhul nädalakirjas Spiegel, et juudivastased rünnakud, nii füüsilised kui internetis, on saanud Saksamaal igapäevaseks.

Iga teine juut kaalub Saksamaalt lahkumist, ütles ta.

«Me peame rakendama kiiresti vastumeetmeid, et seesugused mõtted ei saaks kurvaks tegelikkuseks ega viiks juutide massilise Saksamaalt lahkumiseni.»

Maas lubas, et kui Saksamaa võtab juulis üle Euroopa Liidu ja novembris Euroopa Nõukogu eesistumise, saab antisemitismivastasest võitlusest prioriteet.

Saksamaa surub läbi juudivastaste rünnakute karmima karistamise, ütles ta ja tõotas saavutada selle, et senisest enamates EL-i riikides loetaks holokausti eitamine kuriteos. Praegu on see seadusvastane kümmekonnas EL-i riigis, seal hulgas Saksamaal, Belgias ja Itaalias.

Berliin astub jõulisemalt võitlusse ka antisemiitliku vaenukõne ja valeinfo levitamisele sotsiaalmeedias, kirjutas Maas. «Süüdlased peavad tundma kogu Euroopas seaduste täit jõudu.» 

Juudi kogukondade ja nende hoonete tõhusamaks kaitsmiseks annab Saksamaa sel aastal Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile (OSCE) 500 000 eurot, ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles