Austraalia kohus lükkas ahistamises süüdistatud kardinali otsuse edasi

Copy
George Pell (keskel).
George Pell (keskel). Foto: EPA / Scanpix

Austraalia ülemkohus lükkas neljapäeval edasi otsuse langetamise kardinal George Pelli apellatsiooni üle lasteahistamise kaasuses. 

Otsust pole oodata veel mõned kuud. 

Kohus läks laiali pärast kahepäevast pingelist arutelu 78-aastase kardinali apellatsiooni üle kuueaastase vanglakaristuse vastu, mis mõisteti talle kahe 13-aastase kooripoisi seksuaalse ärakasutamise eest.

Kuriteod leidsid väidetavalt aset Melbourne´i linnas 1990-ndatel aastatel.

Paavsti valinud kardinalide hulka kuulnud Pell on kõrgeim katoliku kiriku ametnik, kes kunagi on lastega seotud seksuaalkuritegudes süüdi mõistetud.

Ta ise kohtus ei viibinud ning jääb trellide taha kogu ajaks, mil seitse Austraalia kõrget kohtunikku tema saatuse üle otsustavad.

Üks kohtuametnik ütles AFP-le, et harilikult kulub sellelaadsete otsuste langetamisele kolm kuni kuus kuud.

Süüdimõistev otsus langetati detsembris, kuid avalikustati alles veebruaris. Vatikan teatas umbes sel ajal, et Pell ei kuulu enam paavst Franciscuse lähikonda.

Austraalia vandekohus tunnistas Pelli süüdi ühes seksuaalse ärakasutamise ja neljas ahistamise juhtumis kahe kooripoisi vastu.

Endine Vatikani majandussekretariaadi prefekt vaidlustas otsuse Victoria osariigi apellatsioonikohtus, kes jättis augustis süüdimõistva otsuse jõusse. Hiljem kaebas Pell selle edasi ülemkohtusse. 

Pell vannutati preestriks 1966. aastal Roomas ning naasis 1971. aastal Austraaliasse, kus ta tõusis Austraalia katoliku kiriku juhiks.

Paavst Franciscus määras Pelli Vatikani rahaasjade juhiks 2014. aastal.

Kohtuasja aluseks on Pelli ainsa elusoleva ohvri tunnistus. Teine ohver, kes teadaolevalt ei rääkinud seksuaalsest väärkohtlemisest kunagi, suri 2014. aastal narkootikumide üledoosi.

Pelli juhtum on tekitanud Austraalias vastakaid arvamusi. Tal on nii vihaseid vaenlasi kui kirglikke toetajaid.

Kohaliku meedia andmetel esitati kolmapäeval ühele Melbourne'i mehele süüdistus Pelli tapmise ähvarduses ja pommiähvarduses.

Pell on Vatikani kõrgetest ametitest kõrvaldatud, kuid on endiselt preestriseisuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles