Trump: FDA kiitis heaks malaariaravimi kasutamise koroonaviiruse vastu

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch/CNP/AdMedia/SIPA/Kevin Dietsch/CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) kiitis heaks malaariaravimi klorokviini kasutamise uue koroonaviiruse raviks, teatas USA president Donald Trump neljapäeval.

«Me teeme selle ravimi pea otsekohe kättesaadavaks ja see on see, kus FDA on suurepäraselt tegutsenud,» lausus Trump.

«Nad on teinud läbi heakskiitmismenetluse – see kiideti heaks. Nad lühendasid selle mitmelt, mitmelt kuult otsekohesele. Seega me saame selle ravimi retseptiga kättesaadavaks teha,» lisas ta.

FDA volinik Stephen Hahn ütles hiljem aga, et ravimit ei ole ametlikult heaks kiidetud, kuid selle kättesaadavust laiendatakse erilubadega, et võimud saaksid selle kohta rohkem infot koguda.

«Kui on olemas eksperimentaalne ravim, mis on kättesaadav, võib arst paluda selle ravimi kasutamist patsiendi peal. Meil on selle jaoks kriteeriumid ja väga kiire heakskiitmismenetlus,» lausus Hahn.

«Näiteks, paljud ameeriklased on lugenud uuringuid ja kuulnud meediakajastusi klorokviinist, mis on malaariavastane ravim,» jätkas ta.

«See on juba heakskiidetud, nagu president ütles, aga malaaria ning ka artriidi raviks.»

«See on ravim, millele president käskis meil pilgud pöörata, et uurida, kas selle suhtes saaks rakendada laiendatud kasutamist ja päriselt näha, kas see toob patsientidele kasu,» ütles Hahn.

Klorokviini on koroonaviiruse patsientide raviks kasutatud Hiinas ja Prantsusmaal. Osa uurijate sõnul on see paljulubav ravim, kuid teadlased on üksmeelel, et selle tegeliku tõhususe ja ohutuse hindamiseks on vaja rohkem uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles