Pretsedenditu samm: Hispaania palus abi NATO-lt (13)

Postimees
Copy
Politseinik ja sõjaväelane valvamas teed Valencia piirkonnas.
Politseinik ja sõjaväelane valvamas teed Valencia piirkonnas. Foto: Ivan Terron / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Uueks koroonaviiruse kriisikoldeks kujunenud Hispaania astus täna pretsedenditu sammu: nad saatsid abipalve NATO-le.

Palve, mille Hispaania kaitseministeerium ja kaitsevägi täna NATOsse saatsid, on suunatud nii ülejäänud 28 liitlasriigile kui ka partnermaadele, nagu näiteks Afganistan, Austraalia, Kolumbia, Iraak, Jaapan, Mongoolia, Lõuna-Korea, Uus-Meremaa ja Pakistan.

Hispaanlased paluvad abi oma sõjaväelastele, kes omakorda aitavad praegu tsiviilstruktuuridel pandeemiaga toime tulla.

Abipalves on konkreetne nimekiri asjadest, mida praegu vaja on, ehk siis põhiliselt meditsiinilistest isikukaitsevahenditest. Näiteks tahavad hispaanlased 150 000 kaitsekostüümi ja 10 000 paari kaitseprille. Samuti paluvad nad 500 000 Covid-19 kiirtesti ja 500 mehaanilist hingamisaparaati.

Seoses eriti suure surmade arvuga Madridi haiglates on seal surnukuurina kasutusele võetud Palacio de Hielo ehk Jääpalee jäähall.

Hispaanias on eilsed ja tänased arengud näidanud, et koroonaviirus levib seal isegi kiiremini kui Itaalias. Nii surmade arv mitmekordistub kiiremini kui ka tõve liikumine riigis piirkonniti edasi on palju ulatuslikum.

Viimase ööpäeva jooksul suri koroonaviirusse 514 hispaanlast. Õõvastav on ka nakatunute hulk meedikute seas: viimastel andmetel on neid 5400. Lisaks pealinn Madridile ja selle ümbrusele on tõbi juba väga rängalt laastamas ka Kataloonias, Castilla y Leónis ning Castilla-La Manchas.

Seoses eriti suure surmade arvuga Madridi haiglates on seal surnukuurina kasutusele võetud Palacio de Hielo ehk Jääpalee jäähall. Surnukehade jäähalli ja sealt edasi matustele toimetamise logistika eest vastutavad samuti sõjaväelased.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles