GRAAFIKUD Covid-19 lähinaabrite juures 31.03.: Putiniga kohtunud Moskva arst sai koroonaviiruse (2)

Postimees
Copy
Vladimir Putinit võõrustanud Kommunarka haigla peaarstil Denis Protsenkol tuvastati koroonaviirus.
Vladimir Putinit võõrustanud Kommunarka haigla peaarstil Denis Protsenkol tuvastati koroonaviirus. Foto: Alexei Družinin/ap/Scanpix

President Vladimir Putiniga kohtunud Kommunarka haigla peaarstil avastati koroonaviirus. Kreml kinnitas, et muretsemiseks põhjust ei ole.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 1418

Uusi juhtumeid: 66

Tervenenuid: 10

Surmasid: 17

Uusi surmajuhtumeid: 4

Teste: üle 22 600

Soomes on tuvastatud kokku 17 koroonaviirusest tingitud surmajuhtumit, teatas tervishoiuamet. Ööpäevaga on lisandunud neli koroonasurma.

Haiglaravi vajavaid koroonapatsiente on praegu 137, kellest 56 viibib intensiivravil.

Tervishoiuameti andmeil on Soomes testitud kokku umbes 22 600 inimest, riigi päevane võimekus on umbes 2500.

Teadaolevatest nakatunutest 52 protsenti on mehed. Tegelik nakkusjuhtumite hulk on märgatavalt suurem, sest kõiki sümptomitega inimesi ei testita. Nakatumisi on tuvastatud igas Soome maakonnas.

Soome valitsus teatas eileõhtuses infotunnis, et pikendab koroonaviiruse tõttu seatud eriolukorra piiranguid kuu võrra 13. maini.

Algselt pidid piirangud kehtima 13. aprillini. Ühtlasi meetmeid mõnevõrra karmistatakse. Koolides jätkub kaugõpe interneti vahendusel vähemalt mai keskpaigani.

Peaminister Sanna Marini sõnul paistab praegusel hetkel, et meetmed on toiminud, kuid nende jätkamiseks on kaalukad põhjused.

«Uusimaa maakonna piiril jätkuvad liikumispiirangud 19. aprillini. Massiürituste ja restoranide osas kehtivad piirangud 31. maini,» ütles Marin.

Valitsus annab täna välja eelnõu restoranide sulgemise kohta, mis puudutab kogu riiki, kuid see läheb enne parlamenti hinnangu saamiseks. Valitsuse hinnangul tuleb hakata tegema ka rohkem viirusteste.

Valitsus tegi ka ettepaneku lükata augusti lõpuni edasi vanglakaristuste täideviimist, et vähendada koroonaviiruse levikut kinnipidamisasutustes.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 398

Uusi juhtumeid: 22

Tervenenuid: 1

Teste: 14 807

Lätis tõusis uude koroonaviirusesse nakatunute arv viimase ööpäeva jooksul 22 võrra 398-ni. Haiglaravil on 27 inimest, neist kolme seisund on väga raske.

Viimase ööpäeva jooksul tehti Lätis 500 viirusetesti, testide koguarv tõusis sellega 14 807-ni.

Riia tuvastati laialdane nakkuskolle ühe usuühingu varjupaigas, kinnituse on saanud vähemalt 30 nakkusjuhtu.

Haridusminister Ilga Šuplinska ütles täna, et koduõpperežiim jääb Läti koolides veel pikalt püsima ning ei ole välistatud, et klassiõpe enne sügist ei taastugi ja osa õpilasi jätab eksamid sooritamata.

Läti president Egils Levits toetas eriolukorra reeglite rikkumiste eest määratavate haldustrahvide suurendamist. Presidendi arvates peaks trahve selliste rikkumiste eest tõstma praeguselt 350 eurolt 1000 või isegi 2000 euroni nagu Eestis.

Läti elanikud peavad kortermajade ühisruumides ning siseõuedes pidama kinni kahemeetrise vahe hoidmise nõudest. Kõikides avalikes kohtades, nii siseruumides kui õues, sealjuures trepikodades, kortermajade kommunaalruumides, siseõuedes ja parkimisplatsidel peavad inimesed jääma teineteisest kahe meetri kaugusele ja pidama kinni ka muudest epidemioloogilistest ohutusnõuetest.

Läti siseministeerium teeb ettepaneku suurendada koroonaviiruse kriisi ajal otseselt asjaga seotud politseinike ja piirivalvurite palka 20 protsendi võrra.

Läti koolinoorte laulu- ja tantsupidu lükatakse edasi 2021. aastasse, samuti lükatakse edasi Riia maraton.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 533

Uusi juhtumeid: 42

Tervenenuid: 7

Surmasid: 8

Uusi surmajuhtumeid: 1

Teste: 11 280

Leedus leidis kinnitust 42 uut nakatumist koroonaviirusesse, Covid-19 haigestunute koguarv tõusis sellega 533-ni. Raskes seisundis on 27 patsienti. Haigestunud on ka 61 arsti.

Leedus on tehtud 11 280 viirusetesti, neist 1389 eile.

Mitmesugused mudelid näitavad, et Leedus on koroonaviiruse puhangu tippu oodata aprilli keskpaigast kuni mai alguseni, ütles täna Leedu peaepidemioloog Loreta Ašoklienė.

«Mõni teadlane ütleb, et lähemad kaks nädalat on meil oodata taudi väga laia levikut, teised mudelid näitavad, et me jõuame haiguse tippu esimesest tuvastatud juhtumist arvates kümnendal nädalal, rehkendust mööda on see aprilli lõpp, mai algus,» ütles  Ašoklienė pressikonverentsil.

Leedu hakkab uue koroonaviiruse suhtes testima kõiki ägeda respiratoorse infektsiooni sümptomitega inimesi. Tervishoiuasutustele antakse õigus otsustada, kui sageli tuleks ennetavalt testida tervishoiutöötajaid, kuid neid tuleb ka kõige kergemate sümptomite ilmnemisel testida viivitamatult.

Leedus õppeaastat ei peatata, otsus küpsuseksamite kohta tehakse aga kahe nädala pärast, ütles eile peaminister Saulius Skvernelis.

Leedu koolid suleti 16. märtsist. Algul kuulutati välja kahenädalane koolivaheaeg, seejärel alustati veebiõppega, mis algul tõrkus.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 4435

Uusi juhtumeid: 407

Surmasid: 180

Uusi surmasid: 34

Tervenenuid: 16

Tänase seisuga on Rootsis registreeritud 407 uut koroonaviiruse juhtumit, 358 inimest viibivad intensiivravil. See arv on ööpäevaga ligi 50 võrra kasvanud. Intensiivravile on paigutatud ka kolm arsti.

Valitsus teatas täna keelust vanadekodude külastamisele, keelatud on ka 50 inimesest suuremad rahvakogunemised ning restoranides kehtib ainult lauast teenindus. Vajadusel võetakse kasutusele täiendavad meetmed.

Terviseametile on antud korraldus töötada välja riiklik strateegia testide arvu suurendamiseks. Pühapäevase seisuga oli Rootsis tehtud 36 000 testi.

Stockholmi piirkonna terviseameti juhi Björn Erikssoni sõnul on märgata juhtumite kasvu ja intensiivravi vajavate patsientide arv on kümne päevaga kahekordistunud.

6500 inimest on andnud end üles vabatahtlikuna, et haiglaid ja tervishoiuasutusi aidata. Telekanal SVT teatas eelmisel nädalal, napib Stockholmis napib tervishoiutöötajaid. Hiljuti pensionile läinud meedikuid kutsutakse tagasi tööle ja osalise tööajaga inimesi lisama töökoormust.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 4599

Uusi juhtumeid: 154

Surmasid: 36

Uusi surmasid: 4

Tervenenuid: 13

Teste: 90 242

Norras viibib haiglaravil 322 inimest, neist 97 on hingamisaparaatide all. See arv ei ole võrreldes eilsega kasvanud.

Kokku on tehtud Norras 90 242 testi ja kõige rohkem nakatunuid on 50-59-aastaste vanuserühmas. Nakatumiste arvult järgnevad 40-49-aastased, 30-39-aastased, 20-29-aastased ja alles siis 60-69-aastased elanikud.

Nakkuse on saanud 406 haiglatöötajat, 3863 tervishoiutöötajat on karantiinis.

Kõige rohkem surmasid on üle 67-aastaste vanuserühmas, koroonaohvrite keskmine vanus on 85 aastat. Noorim ohver on olnud 62-aastane.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Norrasse saabujatele kehtib kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka kodumaale naasvad Norra kodanikud.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 2337

Uusi juhtumeid: 501

Tervenenuid: 121

Surmasid: 17

Uusi surmajuhtumeid: 8

Venemaal suurenes koroonaviirusega nakatunute arv ööpäevaga poole tuhande võrra ja ületas kahe tuhande piiri. Tegu on seni suurima päevase uute juhtumite kasvuga.

Kõige rohkem nakatunuid tuvastati Moskvas 387, sellele järgnes Peterburi 48-ga, Dagestan ja Sverdlovski oblast üheksaga, Murmanski oblast ja Burjaatia kuuega. Kokku teatati uutest juhtumitest 24 piirkonnas.

Moskva haiglajuhil, kes kohtus nädala aja eest Vene presidendi Vladimir Putiniga, diagnoositi koroonaviirus.

Deniss Protsenko kohtus Vene riigipeaga, kui ta külastas Kommunarka haiglat. Putin vestles haiglajuhiga ka ilma kaitserõivastuseta. 

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul tehakse Putinile koroonaviiruse teste regulaarselt ning mingit põhjust tema tervise pärast muretsemiseks ei ole. 

Protsenko sõnul oli tema koroonaviiruse proov positiivne, kuid tema enesetunne on hea. Haiglajuhi sõnul isoleeris ta end oma kabinetti, kus ta jätkab tööd. Ta postitab regulaarselt Facebooki, kus informeerib üldsust olukorrast seoses koroonaviirusega Venemaal. 

Vene riigiduuma võttis tänasel istungil esimesel lugemisel vastu seaduseelnõu, mis annab valitsusele õiguse kehtestada Venemaal kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim.

Eelnõu koostajad tegid ettepaneku anda valitsusele õigus kehtestada kogu Venemaal või osal selle alast kõrgendatud valmisoleku ja eriolukorra režiim, samuti käitumisreeglid nende režiimide ajal.

Dokumendiga antakse valitsusele õigus koordineerida ühtset riiklikku hoiatus- ja eriolukorra likvideerimise süsteemi, nende põhjuste loendit täiendatakse aga ka taudi levikuga. Valitsus saab õiguse eriolukorra või taudiohu puhul piirata ravimite hulgi- ja jaemüüki enda koostatud nimekirja alusel kuni 90 päevaks ja õiguse korraldada eriti tähtsate preparaatide käitlemist. 

Samuti võeti vastu seadus, millega kehtestatakse kuni viieaastane vanglakaristus inimestele, kes mõistetakse süüdi koroonaviiruse kohta valeinfo levitamises.

Kui isik mõistetakse süüdi kellegi surma või muude raskete tagajärgede põhjustamises läbi tahtlikult eksitava info jagamise eluohtlikke asjaolude kohta, on ta silmitsi kuni kahe miljoni rublase trahvi või viieaastase vangistusega.

Üle 12 miljoni elanikuga Moskvas rakendus eile liikumiskeeld ning sarnaseid meetmeid plaanitakse koroonaviiruse leviku takistamiseks ka mujal Venemaal.

Venemaa on peatanud kõik rahvusvahelised lennud seoses valitsuse määrusega, mis näeb ette täiendavaid meetmeid koroonaviiruse pandeemia leviku tõkestamiseks.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suleti väliskülastajatele kuni 1. maini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles