Wisconsinis peeti koroonapandeemiast hoolimata eelvalimised

Copy
Valijad suudeldes oma hääletamiskorda ootamas.
Valijad suudeldes oma hääletamiskorda ootamas. Foto: Reuters /Scanpix

USA Wisconsini osariigis peeti koroonaviiruse pandeemiast hoolimata eile eelvalimised, tulemusi on oodata siiski alles mõne päeva pärast, sest erandlikult suur hulk valijaid on eelistanud hääletamist posti teel. 

Wisconsini demokraadist kuberner üritas lükata valimised edasi juunisse, kuid osariigi ülemkohus hääletas tema  plaani maha.

Suur osa osariigi valimisjaoskondadest oli koroonaviiruse tõttu suletud, mis põhjustas mõnes paigas pikki järjekordi. 

Demokraatide presidendikandidaadi nominatsiooni taotlev endine asepresident Joe Biden ütles teisipäeval, et eelvalimisi ei oleks pidanud praegu korraldama, sama oli juba varem öelnud tema konkurent, Vermonti senaator Bernie Sanders. 

Osariigi ülemkohus otsustas esmaspäeval nelja poolt- ja kahe vastuhäälega, et  valimised tuleb pidada kavakohaselt. Selle poolt oli neli vabariiklasest kohtunikku.

Wisconsini kuberner Tony Evers oli varem öelnud, et eelvalimised lükatakse koroonaviiruse pandeemia tõttu edasi juunikuusse.

Eversi sõnul seaks valimiste korraldamine praegu tõsisesse ohtu valimistöötajad ja ka valijad endid. Kuberneri määruse kohaselt oleks valimised peetud 9. juunil.

Wisconsini demokraatide esimees Ben Wikler mõistis kohtu otsuse hukka ja ütles, et erakond ei julgusta inimesi valimistel osalema. Wikler soovitas sama teha ka vabariiklastel.

Eelvalimised on veel korraldamata umbes pooltes osariikides, kuid arvatakse, et Biden on üsna lähedal demokraatide nominatsioonile. President Donald Trumpi saamises vabariiklaste kandidaadiks pole kahtlust olnud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles