Vene relvajõudude katedraal võttis Putiniga mosaiigi maha

Copy
Venemaa president Vladimir Putin, keda kujutav mosaiik relvajõudude katedraalist maha võeti.
Venemaa president Vladimir Putin, keda kujutav mosaiik relvajõudude katedraalist maha võeti. Foto: TASS/Scanpix

Moskva lähedal asuvas Vene relvajõudude kirikus ei saa näha president Vladimir Putinit kujutavat mosaiiki, sest riigipea oli selle vastu, ütles Klini õigeusukiriku piiskop Stefan.

Piiskop ütles uudisteagentuurile Interfax, et kiriku sisekujunduse osana loodud mosaiiki otsustati mitte eksponeerida, sest «see on riigipea soov».

Mosaiik on töökojas ja võetakse ilmselt tükkideks, sõnas Stefan, kellest saab relvajõudude kiriku peapiiskop. 

Katedraal pidi avatama sel kuul ning selle vaatamisväärsuseks olnuks seinamosaiigid nii Putini kui kaitseminister Sergei Šoigu ja teiste ametiisikutega ning Krimmi annekteerimisele pühandatud pannoo.

Kiriku seina kaunistab ka Jossif Stalin Teise maailmasõja võiduparaadi juhatamas. Selle kõrvaldamisest ei ole kirikuisad rääkinud.

Teated kiriku interjöörist on vallandanud kriitikatormi, seda ei ole heaks kiitnud ka Kreml.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et president olevat mosaiigist kuuldes naeratanud ja öelnud: «Tänulikud tulevased põlvkonnad hindavad ühel päeval meie saavutusi, aga praegu on seda vara teha.»

Putiniga mosaiik kujutas Krimmi poolsaare ülevõtmist 2014. aastal. Piiskop Stefani sõnul taheti pannooga näidata «Krimmi veretut ühendamist Venemaaga».

«Kui see tundub kellelegi ennatlik, siis ehk ei ole hea mõte seda kirikus demonstreerida,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles