Venemaa kaalub alkoholi ostuea tõstmist

Copy
Alkoholilett Moskva kaupluses.
Alkoholilett Moskva kaupluses. Foto: Mikhail Japaridze/TASS/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia ajal on Venemaal hakanud kasvama alkoholi liigtarbimisest põhjustatud surmajuhtumite hulk, mistõttu tuleks mõelda alkoholi ostuõiguse tõstmisele 21. eluaastale, ütles Vene terviseminister Mihhail Muraško.

«Meil on suremuse operatiivseire. Kahjuks on suremuse struktuuris hakanud sel ajal kasvama alkoholi osa,» sõnas Muraško, ent ei täpsustanud täpselt surmajuhtude arvu.

Isolatsiooni ajal on venemaalased kaks kuni kolm protsenti rohkem jooma hakanud.

Ta meenutas, et algatust alkoholi ostuõiguse tõstmiseks 21. eluaastale on juba arutatud.

«Arvan, et kui saadikud on valmis seda ellu viima, siis miks mitte,» märkis Muraško.

«Kui vaatate statistikat, siis kohe pärast 18-aastaseks saamist muutub naiste ja meeste suremus järsult erinevaks. Kui 18. eluaastani on see numbrites üsna ühesugune, siis pärast 18. eluaastat, kui saabub vabam elu, on poistel kohe suurem suremusnäitaja,» ütles tervishoiuminister.

«Ei tahaks praegu kohe midagi äärmuslikku väita, kuid arvan, et peab mõtlema. Sest alkoholi tarbimise vähendamine on teatud määral tee suremuse ja haigestumise vähendamise poole. Nimelt selleks, et mitte tekitada ka edaspidiseks sõltuvuskultuuri, võiks seda teha täna,» ütles Muraško.

Maailmas on kaua püsinud kuvand Venemaast kui riigist, kus tarvitatakse palju alkoholi. Tegelikult on alkoholitarbimine viimastel aastatel tänu alkoholi tarbimise vastu suunatud kampaaniatele ja müügipiirangute kehtestamisele mõnevõrra vähenenud.

Eksperdid aga hoiatasid juba mõnda aega tagasi, et pandeemiast tingitud stress võib venemaalased uuesti vanade harjumuste rüppe viia.

Turu-uuringute ettevõtte GfK andmetest selgub, et märtsis, mil Venemaal kehtestati pandeemia tõttu ulatuslikud piirangud, kasvas alkoholi müük hüppeliselt.

Venemaal on tänase seisuga tuvastatud 242 271 koroonaviirusesse nakatunut, surmajuhtumeid on registreeritud 2212.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles