NASA asub pea kümne aasta järel taas Canaverali neemelt startima

Copy
USA kosmoseagentuuri (NASA) astronaudid Bob Behnken (vasakul) ja Doug Hurley (paremalt teine) saabusid Kennedy kosmosekeskusesse, kus neid võtsid koroonaviiruse tõttu näomaskides vastu NASA peadirektor Jim Bridenstine (vasakult teine) ja keskuse direktor Robert Cabana.
USA kosmoseagentuuri (NASA) astronaudid Bob Behnken (vasakul) ja Doug Hurley (paremalt teine) saabusid Kennedy kosmosekeskusesse, kus neid võtsid koroonaviiruse tõttu näomaskides vastu NASA peadirektor Jim Bridenstine (vasakult teine) ja keskuse direktor Robert Cabana. Foto: AFP / Scanpix

Kaks astronauti jõudis kolmapäeval Florida osariigis asuvasse Kennedy kosmosekeskusesse ning sellega teeb USA kosmoseagentuur NASA lõpu üheksa aastat kestnud pausile startida kosmosesse oma Canaverali neemel asuvalt kosmodroomilt.

Täpselt nädala pärast kolmapäeval on kavas SpaceX ajalooline lend.

Tegemist on esimese eraettevõttega, mis saadab astronaudid orbiidile.

NASA testpiloodid Doug Hurley ja Bob Behnken lahkusid Texase osariigist Houstonist ühe agentuuri lennukiga.

Hurley ja Behnken stardivad SpaceX-i kanderaketiga Falcon 9 ning võtavad suuna Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

Start on kavandatud samale platvormile, kust kosmosesüstik Atlantis 2011. aastal viimasena startis ning pani sellega punkti kauasele kosmoseprogrammile.

Seejärel pole NASA astronaudid ühelgi korral oma kodutandrilt kosmosesse startinud.

Astronaute võtsid Kennedy keskuses endisel süstikute maandumisrajal vastu keskuse direktor ja endine süstikukomandör Robert Cabana ja NASA peadirektor Jim Bridenstine.

Vastuvõtt oli napp seoses koroonaviiruse levikuga, mis on Ühendriike kõvasti laastanud. Ajakirjanikel tuli kanda kaitsemaske.

NASA on aastaid ette valmistanud oma kommertslendude meeskonna programmi. Konkureeriv ettevõte Boeing peaks kava kohaselt saatma oma esimesed astronaudid kosmosesse alles 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles