Moskva kurdab Norra sõjalise tegevuse elavnemise üle Arktikas (2)

Copy
Norra-USA õppused Venemaa piiri lähedal.
Norra-USA õppused Venemaa piiri lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Norra sõjalise tegevuse elavnemine Arktikas ja püüd arvata see NATO vastutuspiirkonda õõnestab selle ala rahu ja stabiilsust, ütles täna Vene asevälisminister Vladimir Titov.

«Norra võimude tegevus oma sõjalise aktiivsuse suurendamise – sealhulgas NATO sõjaliste ettevalmistuste osas – pahatihti Vene piiride vahetus läheduses tekitab küsimusi. Norra relvajõudude arendamise plaanid on ilmselgelt Venemaa-vastase iseloomuga,» väitis Titov usutluses Interfaxile.

Tema sõnul on Norra võimude tegevus sõjalise tegevuse väidetaval suurendamisel Arktikas ja püüd arvata see NATO vastuspiirkonda on otsetee selle kandi rahu, stabiilsuse ja koostöövaimu õõnestamiseks.

Aseminister märkis, et Norrasse on alaliselt paigutatud USA merejalaväelased ja Briti sõjaväelased, teatavaks on tehtud nende üksuste isikkoosseisu suurendamine.

«Tegelikkuses näeme 1949. aastast järgitud Norra põhipoliitikast taganemist. See nägi ette, et Norra alale rahuajal võõrbaase ei looda,» ütles aseminister.

Viimase kümne aastaga on kahekordistunud NATO allveelaevade, sealhulgas tuumaallveelaevade külaskäigud Norra sadamatesse. Põhja-Norras Vene piirist poolesaja kilomeetri kaugusel Vardøs püstitatakse radarisüsteemi Globus-2 moderniseerimise raames uut veelgi võimsamat radarijaama, mille ülesanne on muu hulgas jälgida Vene õhuruumi USA huvides, väitis Titov.

Tema sõnul on Norra väejuhatus teatanud kavatsusest paigutada polaarjoone taha uued üksused, elavdada koos liitlastega sealkandis käivaid õppusi.

«Mullu kasutati Norra Ørlandi õhujõudude baasi rahvusvahelise NATO õppuse Arctic Challenge 2019 ajal. Õppustest võttis osa rohkem kui sada USA Suurbritannia, Norra, Taani, Saksa, Prantsuse, Hollandi, samuti Rootsi ja Soome lennukit,» lausus aseminister.

«Seejuures suhtub Norra miskipärast väga valulikult õppustesse, mida Põhjalas korraldavad Vene relvajõud, sealhulgas laevastik, mis tegutseb rahvusvahelise õiguse raames ega ohusta mingil viisil Norra julgeolekut,» imestas ta.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles