Hongkongi linnapea: julgeolekuseadust pole vaja demoniseerida

Copy
Hongkongi linnapea Carrie Lam kutsus teisipäeval pressikonverentsil inimesi toetama vastuolulist julgeolekuseadust, mida Peking kavatseb rakendada. Samas tunnistas Lam, et ei suuda selle üksikasju seletada.
Hongkongi linnapea Carrie Lam kutsus teisipäeval pressikonverentsil inimesi toetama vastuolulist julgeolekuseadust, mida Peking kavatseb rakendada. Samas tunnistas Lam, et ei suuda selle üksikasju seletada. Foto: AP/Scanpix

Hongkongi Hiina-meelne linnapea Carrie Lam väljendas teisipäeval lootust, et opositsioon ei «demoniseeriks ega stigmatiseeriks» uut riiklikku julgeolekuseadust, sest niiviisi seaksid nad end kõigi hongkonglaste vastu.

«Hongkongi rahvas soovib taas näha stabiilsust, nad tahavad turvalist keskkonda, kus elada ja töötada,» ütles Lam ajakirjanikele.

Lami sõnul olid inimesed «väsinud» Hongkongis aset leidnud vägivallast ja võõrvägede sekkumisest.

Hiina võimude kummitemplina toimiv parlament kiitis mais heaks otsuse rakendada riiklikku julgeolekuseadust ka Hongkongis, eesmärgiga piirata allumatut ja terroristlikku tegevust linnas ning võõrvõimude sekkumist pärast kuid kestnud valitsusvastaseid proteste möödunud aastal.

«Oleme osa Hiina Rahvavabariigist, aga meil puudub mehhanism oma riikliku julgeoleku tagamiseks,» ütles Lam. «See on oht mitte ainult Hongkongi enam kui seitsmele miljonile elanikule, vaid ka riigi 1,4 miljardile elanikule.»

Hiljem sel nädalal peab Hiinas seadusandlikku võimu teostav rahvakongress alalise komitee istungi. Julgeolekuseadus pole küll istungi päevakorras, kuid Hongkongi saadik Tam Yiu Chung ütles esmaspäeval antud usutluses, et päevakorrapunkte on võimalik lisada.

Kriitikud peavad peatselt saabuvat seadusandlust rünnakuks «üks riik, kaks süsteemi» raamistikule, millega Hiina lubas Hongkongile suurt autonoomsust ning vabadusi, mida Mandri-Hiinas pole. Kardetakse, et seadus hakkab piirama igasugust Hongkongi-poolset eriarvamust.

Seaduse üksikasju pole veel avalikustatud, ehkki Lami sõnul detailidega tegeletakse.

Lam ütles, et inimesed «ei pea selle pärast muretsema», sest lõppude lõpuks peavad seaduse jõustama Hongkongi võimud.

«Palun leppige sellega ja saage aru, miks me seda tegema peame,» ütles ta. «Antud tegevuse ainus eesmärk on kaitsta Hongkongi ja riiki.»

Valitsusvastased meeleavaldused vaibusid koroonaviiruse piirangute ajal, kuid on viimastel nädalatel uuesti alanud, ehkki sotsiaalse distantseerumise reeglid kehtivad.

Lam ütles, et Hongkong leevendab viirusmeetmeid järk-järgult.

«Oleks riskantne, kui me meetmetest täielikult loobuks. Hiljuti nägime mõningates linnades, nagu Peking, sissetoodud viirusjuhtumeid ja mõnedes riikides on pärast meetmete leevendamist toimunud uute nakkusjuhtumite kasv.»

Neljapäeval lõppevate meetmete hulgas on enam kui kaheksa inimesega peetavate avalike kogunemiste keeld ning restoranide ja toidukohtade külastajate piirangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles