Prantsusmaa tühistas politsei kägistamisvõtte keelu (1)

Copy
Prantsuse politseinikud avaldasid esmaspäeva õhtul meelt siseminister Christophe Castaneri reformide vastu, mille hulgas oli ka vastuoluline kägistamisvõte, mida korrakaitsjad rakendavad keerulisematel kinnipidamistel.
Prantsuse politseinikud avaldasid esmaspäeva õhtul meelt siseminister Christophe Castaneri reformide vastu, mille hulgas oli ka vastuoluline kägistamisvõte, mida korrakaitsjad rakendavad keerulisematel kinnipidamistel. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse valitsus tühistas otsuse keelata politseil kägistamisvõtte kasutamine, mille on hukka mõistnud «Mustad elu loevad» aktivistid.

Keelust teatati läinud nädalal pärast meeleavaldusi, mis said alguse mustanahalise George Floydi tapmisest USA-s. Floyd suri, kui valge politseinik üheksa minuti vältel põlvega tema kaelale vajutas.

Otsus kägistamisvõte keelata vihastas välja politsei ametiühingud, kelle sõnul on pikalt kasutuses olnud võte vajalik korrakaitsjate ohutuse tagamiseks. Nad süüdistasid valitsust ka suutmatuses mõista politseitöö raskusi.

«Me ootame selgitust uue raamistiku kohta ja kui asjaolud seda nõuavad, jätkatakse kägistamisvõtte kasutamist vaoshoitult ja mõistlikult,» ütles politseiülem Frederic Veaux.

Politseiülema sõnul luuakse kolmapäeval komisjon alustamaks tööd võimalike «asendusvõtete» leidmiseks. Komisjon esitab soovitused 1. septembril.

Politsei ametiühingud, mis on Prantsusmaal vihaselt protestinud ja süsteemset rassismi ning vägivalda eitanud, tervitasid keelu tühistamist.

«See on samm õiges suunas, ent see ei ole piisav vaigistamaks viha politsei ridades,» ütles ametiühingu Synergie-Officiers juht Patrice Ribeiro.

Kägistamisvõtete kasutamist arutatakse Floydi surmast alguse saanud protestilaine valguses mitmes riigis.

Sel kuul keelas võtte kasutamise ka USA New Yorgi osariik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles