ÜRO JN-i valiti ajutiste liikmetena India, Mehhiko, Norra ja Iirimaa

Copy
Norra suursaadik ÜRO-s Mona Juul hääletab maailmaorganisatsiooni julgeolekunõukogu valimistel ÜRO New Yorgi peakorteris assambleesaalis koroonaviiruse pandeemia tõttu kehtestatud ja tavapärasest erineval hääletusel.
Norra suursaadik ÜRO-s Mona Juul hääletab maailmaorganisatsiooni julgeolekunõukogu valimistel ÜRO New Yorgi peakorteris assambleesaalis koroonaviiruse pandeemia tõttu kehtestatud ja tavapärasest erineval hääletusel. Foto: AP/Scanpix

ÜRO Peaassamblee valis kolmapäeval Julgeolekunõukogusse 2021. ja 2022. aastaks neli uut ajutist liikmesriiki, Kanadal tuli taaskord kaotuskibedust maitsta, Aafrika riigi koha selgitab teine valimisvoor.

Ajutiste liikmesriikidena kinnitati India, Mehhiko, Norra ja Iirimaa.

Samas Djibouti ja Keenia üle, mis kumbki ei saanud koha tagamiseks vajalikku kahekolmandikulist hääleenamust, alustatakse teist hääletusvooru neljapäeval.

Viimati 2010. aastal edutult kandideerinud Kanadal ei õnnestunud seegi korda saada üht Lääneriikide kahest kohast, mille napsasid endale Iirimaa ja Norra, seda vaatamata tugevale kampaaniale. Valimistulemus on ilmselt suur löök Kanada peaministrile Justin Trudeau'le.

Aasia ja Vaikse ookeani regioonis kandideeris ainsana India, mis sai 192 hääletanud riigi seas 184 toetushäält. India on üritanud edutult saada endale kohta nõukogu laiendatud alaliste liikmesriikide seas.

Valimistulemus tähendab aga nüüd, et Indial on koht sama laua taga, kus istub Hiina. Vaid mõne päeva eest leidis India-Hiina piiril aset poole sajandi veriseim kokkupõrge, milles hukkus vähemalt 20 India sõdurit.

Omas regioonis ainsana kandideerinud Mehhiko sai 187 toetushäält.

Aafrika riigid on tavapäraselt seadnud oma kandidaadi, ent seekord ei suutnud jõuda kokkuleppele ühe riigi esitamises. Kenya sai 113 toetushäält, Djiboutile jagus neid 78.

Keenial on Aafrika Liidu toetus, ent Djibouti sõnul on Nairobi juba nõukogu liige olnud ning nad peaksid juhinduma rotatsiooni põhimõttest.

Prantsuskeelne Djibouti ja ingliskeelne Keenia tõstavad mõlemad esile oma rolli rahu toomisse Aafrika sarvel kui ka osalust ÜRO rahuvalvemissioonidel.

Keenia toob esile oma vastuvõtlikkust Somaalia ja Lõuna-Sudaani põgenikele, aga ka toetust kumbagi riigi haprale valitsusele.

Djibouti seevastu rõhutab oma strateegilist asukohta ja harukordset rolli kaitsebaasina erinevatele riikidele - Prantsusmaale, Ühendriikidele, Hiinale ja Jaapanile.

Norra sai 130 ja Iirimaa 128 häält, mis oli ka väikseim vajalik häälte arv koha võitmiseks.

Kanada toetuskampaanias osales popstaar Celine Dion, kes laulis New Yorgi linnas, samas Iirimaad toetas ansambel U2 oma kontserdiga Suures Õunas.

Valimispettuse või manipuleerimise kartuses ei hääletanud Peaassamblee elektroonselt, ehkki ÜRO töö käib koroonaviiruse pandeemia tõttu kuni juuli lõpuni veel valdavalt üle veebi.

Selle asemel oli igal 193 delegatsioonil võimalus anda oma hääl salajasel hääletusel kuulsas assambleesaalis.

Julgeolekunõukogusse kuulub 15 liikmesriiki, lisaks alalistele riikidele Suurbritanniale, Hiinale, Prantsusmaale, Venemaale ja USA-le on ajutised liikmesriigid Belgia, Dominikaani Vabariik, Eesti, Saksamaa, Indoneesia, Niger, St. Vincent ja Grenadiinid, Lõuna-Aafrika Vabariik, Tuneesia ja Vietnam.

Peaassamblee valis kolmapäeval ühtlasi Türgi diplomaadi Volkan Bozkıri oma 2020-2021. aasta istungjärgu spiikriks.

Bozkır oli ainus kandidaat, ehkki Armeenia, Küpros ja Kreeka, mil kõigil on Türgiga ajalooliselt keerulised suhted, seisid diplomaadi valimise vastu. See tähendas, et  Bozkıri valimist ei saanud konsensuslikult kinnitada ning tema üle pidid riikide delegatsioonid andma oma hääle salajasel hääletusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles