Merkel hoiatas Euroopa Liitu leppeta Brexiti eest

Copy
Saksa liidukantsler Angela Merkel.
Saksa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit peab valmistuma võimaluseks, et läbirääkimised Ühendkuningriigiga Brexiti-järgsete suhete üle võivad nurjuda, hoiatas täna Saksa liidukantsler Angela Merkel.

«Ma jätkan hea lahenduse nimel pingutamist, ent EL ja Saksamaa peavad valmistuma ka võimaluseks, et leppeni ei jõuta,» ütles Merkel parlamendile päeval, mil Saksamaa võtab üle ELi eesistumise.

Ühendkuningriik lahkus Euroopa Liidust 31. jaanuaril, kuid aasta lõpuni kestab üleminekuperiood, et pooled saaks pidada kõnelusi uue kaubanduslepingu üle.

Kui leppeni ei jõuta, hakkavad kahepoolses kaubanduses kehtima Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglid, mis näevad ette kõrgeid tolle ja muid piiranguid.

Pärast pandeemiast tingitud mitmekuist pausi taasalustasid EL ja ÜK esmaspäeval viis nädalat kestvaid kõnelusi leppeni jõudmiseks. Lepinguni tuleb jõuda sügiseks, et riikide parlamentidel ja europarlamendil oleks aega see ratifitseerida.

Briti peaminister Boris Johnson ütles laupäeval, et kui ühist pinda läbirääkimistel ei leita, lepib tema riik leppeta lahkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles