USA kutsus Hiina kõnelustele relvastuskontrolli üle

Copy
USA relvastuskontrolli läbirääkija Marshall Billingslea Viinis 23. juuni 2020.
USA relvastuskontrolli läbirääkija Marshall Billingslea Viinis 23. juuni 2020. Foto: AFP / Scanpix

USA kutsus täna Hiina kõnelustele relvastuskontrolli üle, teatas Ühendriikide välisministeerium. 

«USA tervitab Hiina pühendumist osaleda kõnelustel relvastuskontrolli üle. Seega peavad sobilikud järgmised sammud hõlmama näost-näkku kohtumisi USA ja Hiina vahel,» teatas USA välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus. 

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon on nõudnud, et Hiina osaleks kõnelustel USA ja Venemaa tuumarelvade arvu reguleeriva Uue START leppe järglase üle. Lepe aegub veebruaris. 

Hiina ei ühinenud eelmisel kuul Viinis alanud kõnelustega. 

Kolmapäeval teatas Hiina, et on nõus pidama kõnelusi tuumarelvakontrolli üle, kui Ühendriigid vähendavad oma tuumarelvade arvu Hiinaga samale tasemele. 

Hiina välisministeeriumi tuumarelvastuskontrolli osakonna peadirektor Fu Cong ütles kolmapäeval, et USA kutse kõnelustele Venemaaga oli vaid ettekääne selleks, et astuda START leppest välja ning asuda oma tuumaprogrammi edendama. USA läbirääkija Marshall Billingslea ütles sellepeale, et kutsub Hiinat siiski arutelule tuumarelvakontrolli üle. 

«Me kõik toome läbirääkimistelauale erinevaid vaateid ja eesmärke ning kindlasti on meil erimeelsusi,» ütles Ortagus. «Kuid aeg on käes dialoogiks ja diplomaatiaks kolme suurima tuumarelvajõu vahel uue võidurelvastuse vältimise üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles