Dohas algasid ajaloolised Afganistani rahukõnelused

Copy
Katari pealinnas Dohas algasid Afganistani rahukõnelused.
Katari pealinnas Dohas algasid Afganistani rahukõnelused. Foto: Reuters / Scanpix

Katari pealinnas Dohas algasid laupäeval ajaloolised kõnelused Afganistani valitsuse ja Talibani vahel, millega loodetakse lõpetada 19 aastat kestnud sõda.

Läbirääkimised avas Katari välisminister šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani tseremooniaga Doha luksushotellis.

Sellest võtsid osa ka USA välisminister Mike Pompeo ja Ühendriikide Afganistani eriesindaja Zalmay Khalilzad.

Kabuli nimel läbirääkimisi juhtiv endine Afganistani tegevjuht Abdullah Abdullah kutsus kehtestama kiiresti relvarahu ja tõi välja, et pärast USA ja Talibani veebruarikuist kokkulepet on sõda jätkunud ning surma on saanud 12 000 ja vigastada 15 000 tsiviilelanikku.

«Me peame seda erakordset rahuvõimalust ära kasutama,» rõhutas ta avatseremoonial.

«Me peame vägivalla peatama ja võimalikult kiiresti relvarahus kokku leppima. Me tahame humanitaarrelvarahu.»

Tema vastaspoole, Talibani esindaja mulla Abdul Ghani Baradar ütles, et tema rühmituse nõue on «islamisüsteemi» omaksvõtmine. 

«Ma tahan, et kõik arvestaksid islamiga oma läbirääkimistes ja kokkulepetes ega tooks islamit ohvriks isiklikele huvidele,» sõnas Talibani kaasasutaja ja poliitiline juht.

Pompeo kutsus pooli haarama tulevaste põlvkondade nimel kinni võimalusest rahu saavutada.

«Meil tuleb kahtlemata pista lähipäevil, -nädalail ja -kuudel rinda paljude katsumustega. Pidage meeles, et te ei tegutse üksnes selle põlvkonna afgaanide, vaid ka tulevaste põlvkondade, oma laste ja lastelaste heaks,» ütles USA välisminister avatseremoonial.

Kõneluste avapäev on tõenäoliselt jäetud suuremalt jaolt tseremooniatele, enne kui algab keeruline ülesanne jõuda sõjajärgse Afganistani teekaardini. 

Läbirääkimised oli nõue Washingtoni 29. veebruaril Dohas Talibaniga sõlmitud kokkuleppes, mille eesmärgiks on tuua USA sõdurid tagasi Ühendriikide kõige pikemast relvakonfliktist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles