Pompeo: USA takistab Iraanil Hiina ja Vene relvastuse hankimist

Copy
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP

USA välisminister Mike Pompeo ütles teisipäeval, et Ühendriigid kavatsevad takistada Iraanil Hiina tankide ja Vene õhukaitsesüsteemide ostu, kuna lähenemas on Teheranile kehtestatud ÜRO relvaembargo lõpptähtaeg.

Ehkki Euroopa Liit (EL) ja ÜRO ei nõustunud USA otsusega taganeda rahvusvahelisest tuumaleppest 2018. aastal ja kehtestada Iraanile ühepoolsed sanktsioonid, käitus Washington eesmärgiga hoida maailma ohutuna, ütles Pompeo Prantsuse raadiole Inter.

«Me kavatseme omal kombel tegutseda - ja me oleme omal kombel tegutsenud -, et takistada Iraanil ostmast Hiina tanke ja Vene õhukaitseüsteeme ning neid edasi müümast Hizbollah'le, mille eesmärk on õõnestada jõupingutusi, mida (Prantsuse) president (Emmanuel) Macron püüab suutlikult Liibanonis juhtida,» sõnas Pompeo.

Iraani toetusega šiiitlik poolsõjaväeline rühmitus Hizbollah, mida paljud riigid terroriorganisatsiooniks peavad, on pikka aega olnud USA sanktsioonide sihtmärk.

Kuid samas on Hizbollah' näol tegu ka mõjuvõimsa poliitilise osalejaga Liibanoni poliitmaastikul ning neil on parlamendis, kus Macron püüab mõjutada poliitreformi läbi viimist, arvestatav saadikukohtade arv.

Pompeo sõnul ei käi kokku, et Iraanile võimaldatakse rohkem raha ja relvi ning samal ajal püütakse Hizbollah'd Liibanoni poliitilisest süsteemist lahti ühendada.

Ühendriigid seisavad silmitsi laiapõhjalise vastuseisuga uuele kavale kehtestada rahvusvahelised sanktsioonid Iraanile, mis on oma tuumaalast tegevust pärast 2018. aastat hoogustanud.

USA soovib ühtlasi ka pikendada ÜRO relvaembargot, mis lõppeb 18. oktoobril.

«Ehkki EL on langetanud teistsuguse otsuse (tuuma)leppe osas, jagavad nad meie muret selle relvaembargo pikendamise pärast,» sõnas Pompeo.

Minister lisas, et USA jätkab rahvusvahelise korra kaitsmist eesmärgiga vältida islamivabariigi naasmist pahatahtliku tegevuse juurde nii Liibanonis, Iraagis kui Süürias.

Iraan hoiatas varem teisipäeval Ühendriike tegemast strateegilist viga seoses president Donald Trumpi ähvardusega Teheranile, mis teadete kohaselt kavandab oma mõjuvõimsa kindrali Qasem Soleimani tapmise eest kättemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles