Austrias tekitab ärevust väidetav Türgi plaan tappa kohalik poliitik (1)

Copy
Austria Rohelise Partei liige Berîvan Aslan
Austria Rohelise Partei liige Berîvan Aslan Foto: AFP / Scanpix

Kui teised kandidaadid Viini kohalikel omavalimistel teevad hoogsalt kampaaniat, on roheliste esindaja Berîvan Aslan otsustanud jääda koju, sest väidetavalt on Türgi tellinud tema tapmise.

Kurdi juurtega endine seadusandja Aslan, kes on kurdi küsimustes häälekas aktivist, ütles, et ta on alates atentaadiplaani ilmsile tulekust politsei kaitse all olnud.

«Üks mees ilmus Austria luureteenistuse peakorterisse ja ütles, et talle on antud ülesandeks mind tappa,» rääkis 38-aastane Aslan uudisteagentuurile AFP.

Ta lisas, et kõnealune isik «on Türgi kõrgemates poliitringkondades tuntud».

Kohalik meedia andis mehe nimeks Feyyaz Öztürk.

Viini prokuratuur keeldus asja kommenteerimast ja teatas, et juhtum on salastatud. Siseministeeriumi teatel käib juurdlus.

Türgi võimud tõrjusid mehe väiteid.

«Kõnealune isik ei ole kunagi olnud seotud Türgi luurega ega ole kunagi selle mahitusel tegutsenud,» ütles Türgi ametnik.

Türgi saatkond Viinis teatas, et nad on Feyyaz Öztürki nime põhjalikult uurinud ega leidnud mingit seost Türgi luurega.

Austria valitsuses tekitab Türgi mõju suurenemine siiski aina enam muret. Loodud on ka erijuurdluskomisjon seoses suvel aset leidnud rünnakuga kurdi meeleavaldajate vastu Viinis, mille arvatavalt panid toime türgi rahvuslased.

Türgil on oma kurdivähemusega keerulised suhted ja pinged on pärast 2016. aasta riigipöördekatset kasvanud.

Aslani juhtum on meelde tuletanud kolme kurdi aktivisti tapmise Pariisis 2013. aasta jaanuaris. Toona uurisid Prantsuse võimud, kas asjaga on seotud Türgi luureteenistus MIT.

«Kui (Türgi president Recep Tayyip) Erdoğan ja Türgi proovivad luua Austrias süsteemset informantide võrgustikku, peavad sellele olema tagajärjed,» ütles Austria siseminister Karl Nehammer.

Endise seadusandja Peter Pilzi sõnul on Ankaral Austria pinnal üle 200 informandi, seejuures on luuretegevus riigipöördekatse järel intensiivistunud.

Pilz ütles, et Öztürki kahtlustatakse valetunnistuse andmises Türgi kohtule seoses USA konsulaadis töötanud Metin Topuzi kaasusega.

Topuz mõisteti juunis üheksaks aastaks vangi «terrorirühmituse abistamise» eest.

Pilzi asutatud uuriva ajakirjanduse portaal zackzack.at kirjutas, et Öztürk olla Austria uurijatele öelnud: «Nad sundisid mind tõendeid esitama ja andsid mulle tühja paberi, millele ma panin allkirja.»

Ametlike andmete järgi elab Austrias praegu 116 000 Türgi kodanikku ja veel suurem hulk Türgi juurtega Austria kodanikke.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles