USA taunis Türgit Vene raketisüsteemi testimise eest (5)

Copy
Vene õhutõrjesüsteem S400 Moskvas. Pilt on illustratiivne
Vene õhutõrjesüsteem S400 Moskvas. Pilt on illustratiivne Foto: Reuters / Scanpix

USA taunis eile oma NATO liitlast Türgit seoses teadetega, et see testis Ühendriikide hoiatusi trotsides esimest korda Venemaa moodsat õhutõrjesüsteemi.

Türgi relvajõud viisid läbi esimesed S400 raketitõrjesüsteemi katselaskmised Musta mere äärses Sinopi provintsis, vahendas valitsusmeelne telekanal A Haber. 

Ülejäänud Türgi meedia jagas amatöörvideot, millel võis näha taevas valget triipu. 

Kaitseministeerium katselaskmisi ei kinnitanud ega eitanud.

Washingtonis hoiatas välisministeerium Türgit, et S400 omandamine on lääneliitlasele lubamatu. 

«Kui see kinnitust leiab, mõistame kõige karmimalt hukka S400 raketitesti kui ühitamatu Türgi kohustustega NATO liitlase ja Ühendriikide strateegilise partnerina,» lausus ministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus.

Esimese raketipatarei tarnimisele Türki vastas USA F-35 hävitajate tootmisprogrammi peatamisega.

Washington ähvardas Ankarat ka sanktsioonidega, kui S400-d aktiveeritakse, kuid säilitas lootuse, et Türgi neid «lahti ei paki». Ortagusi sõnul võivad süsteemi aktiveerimisel olla tõsised tagajärjed kahe riigi julgeolekusuhetele. 

Korduvatest hoiatustest hoolimata on Türgi president Recep Tayyip Erdoğan korduvalt kinnitanud, et S400 seatakse tegutsemisvalmis.

Ankara on kaitsnud end väidetega, et Ühendriigid keeldusid neile omal ajal müümast oma Patriot-rakette. Selle süüdistuse on USA endised ametiisikud tagasi lükanud. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles