Ühendkuningriik kiitis heaks Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritanniast sai täna esimene riik, kes kiitis heaks Pfizeri ja BioNTechi koroonaviiruse vaktsiini üldkasutuseks; vaktsiin on saadaval alates järgmisest nädalast. 

«Valitsus nõustus täna sõltumatu Meditsiini- ja Tervishoiutoodete Järelevalveameti (MHRA) soovitusega kiita kasutamiseks heaks Pfizer-BioNTechi Covid-19 vaktsiin,» teatas tervishoiuministeerium. 

«Vaktsiin on saadaval üle terve Ühendkuningriigi alates järgmisest nädalast,» lisati avalduses. Esmatähtsusega gruppideks on hooldekodude elanikud, meditsiini- ja tervishoiutöötajad.

Pärast mitu kuud kestnud kliinilisi uuringuid ja analüüse otsustas MHRA, et vaktsiin vastab rangetele ohutus-, kvaliteedi-, ja efektiivsusnõuetele, seisis avalduses. 

«Selleks, et aidata kaasa vaktsineerimisprogrammi efektiivsusele, on hädavajalik, et kõik täidaksid jätkuvalt oma rolli ja peaksid kinni vajalikest piirangutest oma piirkonnas, et meil oleks võimalik viirust veelgi alla suruda ja lubada NHSil (riiklikul tervishoiuteenistusel) teha oma tööd ilma seda ülekoormamata.»

Pfizeri esimees Albert Bourla nimetas ÜK otsust ajalooliseks hetkeks võitluses Covid-19 vastu. 

«See heakskiit on eesmärk, mille nimel oleme töötanud alates sellest, kui me esimest korda kuulutasime, et teadus võidab ning me kiidame MHRAd suutlikkuse eest teha põhjalik analüüs ja rakendada õigel ajal samme, et kaitsta ÜK elanikke.»

Ravimifirmad Pfizer ja BioNTech lisasid, et järgmistel päevadel ja nädalatel on oodata uusi otsuseid nende vaktsiini suhtes. 

Inglismaal said öösel läbi novembris kehtestatud sulgemismeetmed ning käivitus uus regionaalne süsteem nakkuste arvu vähendamiseks. Peaminister Boris Johnson, kes oli ka ise koroonahaige, saavutas meetmetele heakskiidu teisipäeval parlamendis.

Ehkki London pääseb kõige karmimatest nn 3. taseme meetmetest, kuulub sellesse kategooriasse üle 23 miljoni inimese, nende hulgas ka mitmed jõukad konservatiivide käes olevad piirkonnad. Piirangute tõttu jäävad meelelahutus- ja vaba aja veetmise kohad suletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles