Myanmari meeleavaldustel tapeti kaks inimest (1)

Copy
Myanmari meeleavaldajad.
Myanmari meeleavaldajad. Foto: Reuters/ScanPix

Myanmaril on käes ajaloo süngeim hetk, teatas rühm end varjavaid parlamendiliikmeid, kes kutsusid meeleavaldajaid võitmatult edasi liikuma; tänastel protestidel sõjaväelise riigipöörde vastu lasti riigi suurimas linnas Yangonis maha vähemalt kaks inimest.

Ajakirjanduse teatel sai üks ohver kuuli pähe ja teine kõhtu. Sotsiaalmeedias levivatel videotel meeleavaldusest Yangoni Hlaing Thar Yari linnaosas on näha kuidas inimesed tulistamise eest laiali jooksevad.

Myanmari sõjavägi kukutas 1. veebruari putšiga tsiviiljuhi Auung San Suu Kyi, pärast seda puhkenud meeleavaldustel on sajad tuhanded inimesed nõudnud tagasipöördumist demokraatiale. 

Hunta õigustas võimuhaaramist väidetava ulatusliku pettusega novembrikuistel valimistel, mille võitis ülekaalukalt Suu Kyi Demokraatia Rahvusliit.

Rühm valitud parlamendiliikmeid, kellest osa end peidab, moodustas «variparlamendi» ehk Pyidaungsu Hluttaw´ esinduskomitee (CRPH), mille juht kutsus laupäeval inimesi jätkama proteste «hunta ebaõiglase diktatuuri» vastu. 

«Praegu on riigi ajaloo süngeim hetk, kuid koiduvalgus on lähedal,» ütles CRPH asepresidendi kohusetäitja Mahn Win Khaing Than videopöördumises. «See on ka hetk, mis paneb meie rahva proovile ja näitab, kui kaua me suudame neile süngetele aegadele vastu panna.»

End hunta eest varjav Myanmari asepresidendi kohusetäitjaks nimetatud Mahn Win Khaing Than kutsus laupäeval esimeses putšijärgses videopöördumises rahvast revolutsiooni jätkama ja lubas, et olevik on küll "süngeim hetk riigi ajaloos, ent koit on lähedal". 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles