Bangladeshis lasti kokkupõrgetes maha viis inimest

Copy
India peaministri Narendra Modi visiidi vastu meelt avaldavad inimesed.
India peaministri Narendra Modi visiidi vastu meelt avaldavad inimesed. Foto: Md Rafayat Haque Khan/ZUMAPRESS.com

Bangladeshis tapeti laupäeval vähemalt viis inimest, mil politsei ja rangete islamistidest meeleavaldajate vahel puhkesid kokkupõrked.

Päev varem nõudsid kokkupõrked India peaministri Narendra Modi visiidi vastu meelt avaldavate inimeste ja politsei vahel samuti viis inimelu. 

Vägivald puhkes reedel pealinna Dhaka peamises mošees ning on levinud moslemienamusega Bangladeshi mitmesse piirkonda. 

Laupäeval tapeti riigi idaosas Brahmanbaria piirkonnas viis inimest, ütlesid arstid. Politsei sattus kokkupõrgetesse külaelanike ning islamistide grupi Hefazat-e-Islam toetajatega.

«Kolm inimest toodi kohale surnuna. Kaks surid haiglas. Kõigil viiel on kuulihaavad,» ütles arst Abdullah al Mamun. Veel 12 toodi haiglasse kuulihaavadega, ühe patsiendi, keda tulistati pähe, seisund on kriitiline, lisas ta. 

Brahmanbaria politsei surmajuhtumeid ei kommenteerinud, kuid kahe kohaliku politseiniku sõnul korraldasid islamistid mitu protestiaktsiooni. 

Ühe ajakirjaniku sõnul avaldas Brahmanbarias meelt umbes 3000 inimest, nende seas Hefazati toetajad ja moslemitest külaelanikud. Ühe arsti sõnul süütasid meeleavaldajad mitu valitsushoonet. 

Võimud on piiranud ligipääsu Facebooki pärast seda, kui sinna postitati fotod ja teated vägivallast. Rahutused puhkesid ajal, mil Bangladesh tähistab 50. iseseisvuspäeva. 

Amnesty Internationali teatel olid vägivallaintsidendid osa Bangladeshi võimude murettekitavast käitumismustrist. Hefazat, kes korraldas ka reedesed meeleavaldused, kutsus pühapäeval streikima. 

Aastal 2013 puhkesid kokkupõrked kümnete tuhandete Hefazati toetajate ja politsei vahel, nõudes pea 50 inimelu. 

Modi visiidi vastu on meelt avaldanud ka tudengid, vasakpoolsed ja teised islamistlikud grupid. Nad süüdistavad Modit ja tema hindu rahvuslaste valitsust usupingete tekitamises ja islamivastasele vägivallale õhutamises, sealjuures Gujarati osariigis 2002. aastal, kui hukkus tuhat inimest. 

Laupäeval külastas Modi kahte hindu templit Lõuna-Bangladeshis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles