ELi liidrid võivad Portos arutada Venemaa küsimust (1)

BNS
Copy
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhtide mitteametlikul tippkohtumisel Portos 7.–8. mail võidakse puudutada Venemaa küsimust vaatamata sellele, et kohtumine on peamiselt pühendatud tööhõive- ja sotsiaalküsimustele ning suhetele Indiaga, ütles ELi kõrge ametnik neljapäeval ajakirjanikele.

«Mis puudutab meie suhteid Venemaaga, on see samuti küsimus, mille mõne liikmesriigi juht võib tõsta,» ütles anonüümseks jääda soovinud ametnik tippkohtumise päevakorra kohta.

«Te nägite hiljutist sündmuste arengut. Sealhulgas Tšehhis, samuti Bulgaarias. Euroopa Parlamendi esimees David Sassoli ja Euroopa Komisjoni aseesinaine Věra Jourová kanti nimekirja isikutest, keda ei lubata Venemaale. See tähendab, me ootame, et vaatamata mais hiljem (EL 25. mai tippkohtumisel) ootavale strateegilisele arutelule, riigijuhid räägivad sellest,» selgitas ametnik.

Ta lisas, et strateegiline arutelu Venemaa üle on endiselt ülemkogu päevakorras, kuid «mõnikord ei lase asjaolud selliseid arutelusid edasi lükata».

Euroopa Liidu ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel kirjutas riigipeadele saadetud kutses, et lisaks Indiale arutavad nad «muid rahvusvahelise tähtsusega küsimusi».

Viimastel andmetel on peateemadeks siiski tööhõive, sotsiaalküsimused, haridus ja innovatsioon, kuid samuti koroonaviiruse pandeemia hetkeseis. Ajakohaseks küsimuseks on vahepeal saanud ka USA toetus vaktsiinipatentidest loobumisele.

Indias on pandeemia olukord muutunud eriti süngeks ja kõne alla tuleb riigi abistamine.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul on Euroopa Liidu riikidest Indiasse saadetud ravimeid ja meditsiinitarbeid rohkem kui 100 miljoni euro väärtuses.

«Oleme valmis veel rohkem aitama,» kirjutas von der Leyen neljapäeval sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles