Vatikani uus piiskop Hongkongis lubas usuvabaduse eest seista

BNS
Copy
Stephen Chow
Stephen Chow Foto: AP/Scanpix

Hongkongi äsja ametisse nimetatud katoliku piiskop ütles teisipäeval, et tal on vaja olla Pekingiga ettevaatlik, kui see eriarvamusi maha surub, kuid tõotas seista selle eest, et usuvabadus oleks kaitstud.

Vatikan määras esmaspäeval 62-aastase Stephen Chow Hongkongi uueks piiskopiks.

Hiina on jõuliselt laiendanud oma autoritaarset režiimi seni poolautonoomsele Hongkongile pärast seda, kui 2019. aastal leidsid seal aset ulatuslikud demokraatiameelsed protestid.

Hiinas on usuasjad rangelt kontrollitud ning erinevad Hongkongi usurühmad kardavad, et nende senine vabadus on samuti kohe löögi all.

«Usuvabadus on põhiõigus. Loodame seda valitsusega peetavatel kõnelustel meelde tuletada nii, et ta seda ei unustaks,» ütles Chow ajakirjanikele.

Vatikan saavutas 2018. aastal kõnelustel Pekingiga kokkuleppe piiskoppide määramiseks Mandri-Hiinas. See võimaldab Hiinal piiskoppide määramisel sõna sekka öelda ning kriitikud on pidanud kokkulepet seni taga kiusatud kiriku jaoks häbistavaks.

Hongkongi katoliku kirik on lõhenenud, kuna paljud on aktiivselt toetanud demokraatiameelset liikumist, teised on aga otsustanud olla võimude suhtes järeleandlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles