Iisraeli ja Palestiina vahel saavutati relvarahu

Copy
Palestiina tüdruk Gaza linnas 20. mai 2021.
Palestiina tüdruk Gaza linnas 20. mai 2021. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli ja Gaza sektorit kontrolliva palestiinlaste islamiliikumise Hamasi vaheline relvarahu jõustus reede varastel tundidel pärast 11 päeva kestnud ohvrirohket võitlust.

Gaza tänavatel algas öösel selle tähistamine, kui autod hakkasid signaali andma ning õhku tulistati rõõmupauke, kinnitas AFP ajakirjanik. Rõõmustavad rahvahulgad kogunesid tänavatele ka okupeeritud Läänekaldal.

Egiptuse vahendatud relvarahu sündis tugeva rahvusvahelise surve tulemusena ning see hõlmab Hamasi kõrval ka palestiinlaste teist olulist relvarühmitust Islamidžihaad.

USA president Joe Biden tervitas relvarahu. «Ma usun, et meil on tõeline võimalus edusammudeks ja ma olen pühendunud selle nimel töötamisele,» ütles ta, kiites ühtlasi Egiptuse rolli relvarahu vahendamisel.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kantselei teatas, et kabinet «nõustus ühehäälselt kõigi julgeolekuametnike soovitusega ... nõustuda Egiptuse pakutud vastastikuse relvarahu algatusega ilma eeltingimusteta».

Hamas ja Islamidžihaad kinnitasid kokkulepet oma avaldustega.

«See on võidu eufooria,» ütles Hamasi mõjukas liige Khalil al-Hayya relvarahu tähistama kogunenud palestiinlastele peetud kõnes.

Hayya lubas ühtlasi rahvale, et Iisraeli õhurünnakutes purustatud kodud taastatakse.

Iisraeli avaldus seevastu kinnitab, et nende õhurünnakuid saatis Gazas «enneolematu» edu.

USA välisminister Antony Blinken teatas neljapäeval, et külastab lähiajal Lähis-Ida.

Pärast relvarahu kinnitas USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price, et Blinken kohtub lähipäevil Iisraeli, Palestiina ja teiste piirkondlike kolleegidega, et arutada taastamistööd ja koostööd iisraellaste ja palestiinlaste jaoks parema tuleviku loomiseks.

Äsjane relvakonflikt sai alguse Ida-Jeruusalemmas Al-Aqsa mošeekompleksi juures puhkenud rahutustest.

Iisrael on kinnitanud, et Hamas ja teised äärmusrühmitused lasid Gaza sektorist Iisraeli suunas üle 4300 raketi, millest suurema osa peatas juudiriigi õhutõrjesüsteem Raudkuppel.

Raketid nõudsid Iisraelis 12 inimelu, nende seas kaks last, Iisraeli sõdur, üks India kodanik ja kaks Tai kodanikku.

Iisraeli löögid Gaza pihta tapsid 232 palestiinlast, sealhulgas 65 last ning haavata sai Gaza terviseministeeriumi järgi umbes 1900 inimest.

Hamasi teatel on suured piirkonnad purustatud ja umbes 120 000 inimest on oma kodudest ümber asustatud.

Kairo diplomaatilised allikad kinnitasid AFP-le, et kaks Egiptuse delegatsiooni lähetatakse Tel Avivi ja Palestiina alale relvarahu täideviimist monitoorima.

ÜRO peasekretär António Guterres tervitas saavutatud kokkulepet ja ütles, et nüüd lasub Iisraelil ja Palestiinal vastutus pidada «tõsine dialoog konflikti algpõhjuste käsitlemiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles