USA välisminister Antony Blinken naaseb Euroopasse

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: DENIS BALIBOUSE / AFP / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken, kes saatis sel nädalal president Joe Bidenit esimesel välisreisil, naaseb järgmisel nädalal Euroopasse, et süvendada sidemeid Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaaliaga ning käsitleda pingekoldeid nagu Liibüa.

USA välisministeerium teatas reedel, et Blinken veedab Euroopas nädala, mis sisaldab kõnelusi Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Visiit algab Berliinist, kus ta osaleb kolmapäeval rahvusvahelisel Liibüa konverentsil.

Prantsusmaal ja Saksamaal ei olnud head suhted Bideni eelkäija Donald Trumpiga, kes sõitles eurooplasi nii kaubanduse, kaitse kui immigratsioonipoliitika küsimustes.

Osalt Pariisis üles kasvanud ja soravalt prantsuse keelt kõnelev Blinken on esimene Bideni valitsuse kõrge ametnik, kes külastab Prantsusmaad.

Roomas juhatab ta Itaalia kõrval USA juhitava Islamiriigi vastase koalitsiooni konverentsi ning võtab Lõuna-Itaalias Materas osa G20 välisministrite kohtumisest, kuhu on oodata ka Ühendriikide vastaseid Hiinat ja Venemaad.

Biden tegi presidendina esimese reisi Suurbritanniasse, Belgiasse ja Šveitsi, võttis osa G7 ja NATO tippkohtumisest ning saades kokku Euroopa Liidu liidrite ja Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Biden on kinnitanud, et tema valitsus on valmis kohtuma ka Hiinaga, kelles Ühendriigid näevad oma peamist võistlejat maailma areenil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles