Hollandi peaminister vabandas koroonapiirangute lõdvendamise pärast

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: BART MAAT / ANP / AFP / Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte tunnistas esmaspäeval, et tema valitsus tegi koroonaviiruse piiranguid lõdvendades vea ja vabandas.

Rutte ja terviseminister Hugo de Jonge taaskehtestasid reedel hulga piiranguid, sealhulgas ööklubide sulgemise, kuna riigis on võimust võtnud nakkavam delta tüvi, mis levib eeskätt noorte seas.

«Tehti viga. Seda, mida arvasime, et saame lubada, me tegelikult lubada ei saanud,» ütles Rutte. «See teeb meile tuska ja me vabandame.»

Ööpäevane nakatunute arv on tõusnud Hollandis kõrgeimale alates mullu detsembrist.

Pühapäeval andis positiivse koroonaproovi üle 9300 inimese, võrreldes vaid kahe nädala taguse 500-ga. Esmaspäeval lisandus 8500 uut nakkusjuhtu.

«Hiljutine arvude kasv on kiirem, kui me ootasime,» teatas Hollandi koroonaviiruse rakkerühm läinud nädalal kirjas parlamendile.

«Me näeme nakatumise eksponentsiaalset kasvu, eriti 18-25-aastaste seas,» teatas rakkerühm ja lisas, et nakatutakse peamiselt ööklubides ja võõrustussektoris.

«Väljaspool seda vanuserühma ilmselget kasvu ei ole.»

Samuti ei ole märkimisväärselt tõusnud haiglaravil patsientide arv.

Reedesel pressikonverentsil ütles de Jonge, et vähemalt ühe vaktsiiniannuse on saanud umbes 80 protsenti Hollandi kodanikest.

Viroloogid kardavad, et koroonahaiged noored võivad levitada haigust teistesse vanuserühmadesse, mis veel vaktsiini pole saanud.

Hollandi otsust viirusepiirangud tühistada kritiseeris teiste seas ka naaberriigi Belgia terviseminister Frank Vandenbroucke.

Hollandi üritustekorraldajate liit teatas aga, et seda «kurvastab ja vihastab» otsus piirangud taaskehtestada.

«See tundub nagu surmahoop tööstusele, mis oli ainus, mis valitsusega lahenduse leidmise nimel töötas,» teatas liit, viidates eksperimendile lubada üritustele ainult testitud inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles