Leedus peeti viimase ööpäevaga kinni 287 ebaseaduslikku migranti (2)

BNS
Copy
Migrandid Leedus.
Migrandid Leedus. Foto: AP/Scanpix

Leedus peeti viimase ööpäevaga kinni 287 Valgevenest ebaseaduslikult tulnud piiriületajat, teatas täna statistikaamet.

Leedu piirivalveameti ülem Rustamas Liubajevas ütles usutluses ringhäälingule, et tegelikult oli kinnipeetuid mõnevõrra rohkem, 289. Lisaks tuli keskööst kuni esmaspäeva hommikuni üle piiri veel 109 rändlast.

Enamikul piiririkkujatest olid Iraagi dokumendid või väitsid end riigi kodanikud olevat.

Kõigile kinnipeetuile tehti Covid-19 test ja tulemuste selgumiseni nad isoleeritakse.

Migrandid majutatakse piirivalvekordonitesse, uude telklaagrisse Šalčininkai piirkonnas asuval Rudninkai polügoonil, või omavalitsuste antud kohtadesse.

Sel aastal on Leedus Valgevene piiri lähedal kinni peetud ligi 4000 ebaseaduslikku migranti, mida on 40 korda rohkem kui läinud aastal tervikuna.

Tänavu Valgevene piiril tabatud rändlastest pärineb Iraagist 2555, 191 Kongost, 129 Kamerunist, 124 Süüriast, 91 Iraanist, 90 Venemaalt ja mujalt.

Piirivalve teatel tahab enamik migrante läbi Leedu Lääne-Euroopasse jõuda.

Migrantide piirivalvekordonitesse paigutamine on jõudnud võimaluste piirini, tõdes Liubajevas.

«Kõik piirivalvekordonid on praeguseks täis, nii laupäeval kui pühapäeval tuli lahendada nende inimeste laialipaigutamise küsimust, näeme, et esialgu võimalusi paigutada seadusvastaseid migrante piirivalveüksustest mujale ei ole, kuidagiviisi õnnestus meil see esialgu lahendada, kuid oleme jõudnud oma võimaluste piirini.»

Leedu on kehtestanud rändesurve tõttu riigis eriolukorra. Ametiisikute hinnangul on rändevool Valgevene režiimi organiseeritud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles